Papriková polévka


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
Polévka z červené papriky. Že jste o ní ještě neslyšeli? Tak to je velká škoda, protože její chuť je naprosto perfektní a pro podzimní chladné dny je úplně nejlepším řešením, jak se zahřát.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Paprika červená
8 ks
Mrkev
2 ks
Cibule sladká
4 ks
Brambory C
200 g
Quinoa
1 ks
Pomeranče
Čerstvý kozí sýr
6 snítek
Tymián
Celozrnný žitný chléb
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
2 l
Bujón
Olivový olej extra panenský

Příprava

1
Předehřejte troubu na 200 °C a papriky nasucho opečte v troubě dohněda, trvá to asi 20 minut. Cibuli nakrájejte najemno a pomalu restujte v hrnci na olivovém oleji.
2
Brambory a mrkev nakrájejte na kolečka a přidejte k cibuli. Dál pomalu restujte.
3
Jakmile jsou papriky opečené, oloupejte je, překrojte, zbavte semínek a přidejte k ostatním surovinám do hrnce. Zalijte vývarem a vařte asi 15 minut.⁠
4
Mezitím propláchněte quinou a dejte ji pomalu vařit. Nakrájejte na kostičky chléb a opečte na olivovém oleji.⁠
5
Když je zelenina měkká, odstavte hrnec a ručním mixérem rozmixujte. Pokud chcete polévku jemnější, doporučujeme propasírovat.
6
Polévku osolte, opepřete, přidejte tymián, šťávu z pomeranče a uvařenou quinou. Nechte 5 minut probublat, aby se chutě pěkně spojily.⁠
7
Pokud máte rádi kozí sýr, přidejte při servírování lžičku na dochucení a zasypejte chlebovými kostičkami.