Nakládané sýry jako dárek pod stromeček


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Vegetarián

Chcete se vyhnout náročnému nakupování dárků a raději zvolit cestu toho jedlého? Pak pro vás máme recept ušitý přímo na míru! Nakládané sýry s bylinkami, kterými potěšíte každého fanouška všemožných jednohubek.

Vybrané suroviny berte jako návrh, fantazii se meze nekladou. Množství oleje je také orientační, záleží totiž, jak moc sklenice naplníte a jak jsou velké. Od toho se také odvíjí počet sklenic, který finálně připravíte.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

0.5 l
Olivový olej extra panenský
75 g
Eidam (blok)
75 g
Gouda holandská, blok
75 g
Blaťácké zlato
75 g
Sýr s bílou plísní
40 g
Papričky plněné čerstvým sýrem
25 g
Zelené olivy bez pecky
25 g
Černé olivy bez pecky
0.5 lžíce
Mlýnek chilli
Chilli vlákna
Bobkový list
Tymián
Rozmarýn
Čerstvé oregáno
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Sklenice je nutné nejprve důkladně vymýt. Pro jistotu je můžete nechat na 15 minut v troubě na 90 °C prohřát, aby se sterilizovaly.
2
Sýry nakrájejte na cca 1cm kostky. Plňte je do sklenice a střídejte druhy, vždy prokládejte bylinkami a přidejte i olivy nebo papričky.
3
Dozdobte chilli vlákny a posypte chilli vločkami. Do oleje dejte cca 3–4 lžičky pepře a promíchejte.
4
Na závěr zalijte naplněné sklenice až po okraj připraveným olejem.
5
Sýry musí být naprosto ponořeny. Uchovávejte celou dobu v lednici.
6
Ideální doba naložení je mezi 1–2 měsíci. Po otevření se musí obsah sklenice do 24 hodin zpracovat.