Mrkvový dort


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Ještě donedávna by si nikdo nedokázal představit dort z mrkve, ale dnes už je všechno jinak! Tento fenomén pronikl do řady světových kuchyní a další mrkvové dezerty přicházejí raketovou rychlostí. A ikdyž tomu možná nevěříte, mrkvový dort je opravdovou lahůdkou.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

450 g
Mrkev
4 ks
Vejce M10 podestýlka
280 g
Hladká mouka
280 g
Třtinový cukr
200 ml
Slunečnicový olej
120 g
Vlašské ořechy - jádra
2 lžíce
Med lesní český
1 lžíce
Javorový sirup grade C
2 lžičky
Prášek do pečiva
1 lžička
Skořice
1 lžička
Mletý zázvor
Muškátový květ
6 ks
Mladá mrkev
250 g
Lučina
80 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks
Smetana ke šlehání 33%
120 g
Moučkový cukr
1 lžička
Jedlá soda
Pomerančová kůra

Příprava

1
Připravte si všechny ingredience a nechte je odležet v pokojové teplotě.
2
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
3
Ve velké míse smíchejte všechny sypké ingredience (hladká mouka, ořechy, koření, prášek do pečiva, soda, pomerančová kůra).
4
Do sypké směsi udělejte důlek a do něj vlijte našlehaná vejce, postupně je zapracujte.
5
Přidejte olej, med, mrkev a sirup a vypracujte hutné těsto.
6
Nalejte do dortové formy o průměru 26 cm, vyložené pečicím papírem. Pečte 1 hodinu při 175 °C.
7
Mezitím si připravte náplň. Smetanu vyšlehejte s cukrem. Zapracujte do ní máslo a sýr.
8
Po vychladnutí dort podélně dvakrát rozřízněte a na spojení pater použijte jednu třetinu polevy.
9
Zbývající polevou potřete celý dort. Strany a povrch posypejte kokosem. Mladé mrkve vydrhněte kartáčkem, opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Seřízněte špičky a kus natě a zbylé části rozmístěte po obvodu dortu. Měly by vypadat jako mrkve zasazené v dortu.

Další recepty