Mřížkový koláč s rebarborou a malinami


Připraveno za
85 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Rebarborové koláče patří k oblíbeným jarním pochoutkám. My pro vás máme recept na skvělý rebarborový koláč s malinami. Není to sice nerychlejší sladké pečení, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • Na 12 kusů

Těsto
  • 480 ks
    Hladká mouka
  • 250 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 2 ks
    Žloutek
  • 0.5 ks
    Dřeň z vanilkového lusku
  • 1 ks
    Citronová kůra

Náplň
  • 250 g
    Krystalový cukr
  • 500 g
    Rebarbora
  • 1 ks
    Citrónová šťáva

Na dodělání
  • 150 g
    Maliny
  • 1 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • Moučkový cukr
  • Citronový tymián

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Do větší mísy dejte mouku, studené máslo nakrájené na menší kousky, cukr, žloutky a kůru z citronu.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože z něho stáhněte zrníčka. Přidejte je k ostatním surovinám v míse a vypracujte krásně hladké těsto.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu odležet do lednice.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte náplň. Rebarboru omyjte, odspodu ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Do kastrůlku vsypte cukr a na středním plameni z něj udělejte karamel.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté přihoďte rebarboru a vše zalijte šťávou z citronu. Směs nechte svařit na požadovanou hustotu a nechte lehce vychladnout.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu předehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozválejte na středně tenký plát a vyložte s ním dortovou formu o průměru 28 cm, kterou předem lehce vymažte máslem. Těsto, které přesahuje přes okraje, seřízněte a schovejte na finální zdobení.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Korpus propíchejte na pár místech vidličkou, vyložte pečicím papírem, zasypte fazolemi nebo jinými luštěninami a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté korpus vyndejte, odstraňte pečicí papír s fazolemi a na korpus vlijte rebarborovou směs, na kterou naskládejte omyté čerstvé maliny.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Ze zbylého těsta udělejte proužky a na povrchu koláče z nich vytvořte mřížku.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Proužky těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a celý koláč vraťte do trouby.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte ještě zhruba 30 minut.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotový koláč můžete ozdobit lehkým poprášením moučkovým cukrem a posypat troškou citronového tymiánu.