Mont Blanc


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Ozdoba tohoto dezertu řadě lidí připomíná zasněžené vrcholky nejvyšší hory Evropy, a proto jsme nemohli zvolit jiný název než Mont Blanc. Sněhové pusinky v kombinaci s kaštanovou náplní v tartaletce jsou zkrátka neodolatelné.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

200 g
Mouka pšeničná
50 g
Mouka žitná
1 špetka
Sůl
50 g
Moučkový cukr
1 lžíce
Zakysaná smetana
250 ml
Kaštanové pyré
200 ml
Smetana ke šlehání 33%
1 lžička
Přírodní vanilkový extrakt
1 lžíce
Moučkový cukr
2 ks
Bílek
1 špetka
Sůl
130 g
Moučkový cukr

Příprava

1
Smíchejte spolku v míse pšeničkou a žitnou mouku, přidejte sůl, moučkový cukr a máslo nakrájené na kostky.
2
Vypracujte směs a jakmile se vytvoří drobenka, přidejte zakysanou smetanu a dále hněťte, dokud se ingredience dobře nespojí.
3
Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte 20 minut v lednici odpočívat.
4
Vychladlé těsto vyválejte, vykrojte 5 stejných kruhů a vyložte jimi malé pečící formičky.
5
Dno každé z nich propíchejte vidličkou.
6
Takto připravené vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut při 180 °C.
7
Zatímco se korpus peče, připravte si šlehačku.
8
Mixérem šlehejte kaštanové pyré, dokud nepovolí.
9
V jiné misce vyšlehejte smetanu dotuha, přidejte moučkový cukr, lžičku vanilkového extraktu a ještě lehce prošlehejte.
10
Pak ručně přimíchejte kaštanové pyré.
11
Šlehačku vložte do cukrářského šáčku s nástavcem na zdobení ve tvaru hvězdy.
12
Vyjměte upečené korpusy z formy, nechte je vyhladnout a naplňte kaštanovou šlehačkou.
13
Připravte si pusinky.
14
Přidejte do bílků trošku soli, vyšlehejte je do tuhé pěny a postupně za stálého míchání přidávejte moučkový cukr.
15
Ušlehané bílky poznáte tak, že směs je lesklá, pevná a hladká.
16
Vyložte plech pečícím papírem a lžičkou na něj nanášejte malé pusinky z vyšlehaných bílků.
17
Vložte je do trouby a pečte 10–15 minut při 180 °C.
18
Hotové pusinky položte na vrch každého dortíku a podávejte.

Další recepty