
Meruňkový koláč
Připraveno za
90 minNáročnost
Kategorie
- Dezerty a moučníky
- Vegetarián
- Těsta a pečení
Jakmile přijde na řadu sezóna meruněk, je třeba alespoň jednou upéct meruňkový koláč. Je to totiž sázka na jistotu, bez které žádný milovník sladkého nemůže být!
Suroviny na
porce
- 225 gMouka (mix hladké a celozrnné pšeničné)
- 110 g (studené)České máslo 84 % mléčného tuku
- 1 ksŽloutek
- 1 špetkaMlýnek mořská sůl
- 1 ksČerstvá BIO vejce 6 ks M
- 1 ksŽloutek
- 125 g (pokojové teploty)České máslo 84 % mléčného tuku
- 1 gMoučkový cukr
- 125 gMleté mandle
- 20 gCelozrnná jemně mletá mouka
- 8 ksMeruňky
Suroviny
Suroviny na
porce
- 225 gMouka (mix hladké a celozrnné pšeničné)
- 110 g (studené)České máslo 84 % mléčného tuku
- 1 ksŽloutek
- 1 špetkaMlýnek mořská sůl
- 1 ksČerstvá BIO vejce 6 ks M
- 1 ksŽloutek
- 125 g (pokojové teploty)České máslo 84 % mléčného tuku
- 1 gMoučkový cukr
- 125 gMleté mandle
- 20 gCelozrnná jemně mletá mouka
- 8 ksMeruňky
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstepProsátou mouku dejte do mísy spolu se solí. Nožem rozkrájejte a zapracujte máslo do mouky, aby se vytvořily malé hrudky másla velikosti hrášku.
- accessibility.recipes.cookingstepMáslo se nesmí moc zahřát a směs přepracovat. Nyní přidejte žloutek spolu s 2–3 lžícemi ledové vody. Velmi rychle zapracujte všechny ingredience do kompaktní koule, nejlépe ochlazenou rukou.
- accessibility.recipes.cookingstepTěsto zabalte do fólie (kousky másla v něm nevadí) a odložte do lednice alespoň na 30 minut nebo i do druhého dne.
- accessibility.recipes.cookingstepFormu vymažte tukem, skvělý je ten ve spreji. Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na kruh tenký přibližně 4–3 mm a od 6 cm v průměru větší, než je základna formy.
- accessibility.recipes.cookingstepTěsto přeneste do formy a prsty zatlačte do všech záhybů, aby hezky přilnulo. Dno propíchejte vidličkou a formu s těstem vraťte ještě vychladit do lednice.
- accessibility.recipes.cookingstepPředehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Po vychlazení povrch těsta přikryjte pečicím papírem a vysypejte fazolemi na pečení nebo alternativou v podobě luštěnin, rýže.
- accessibility.recipes.cookingstepDejte péct na 10 minut a pak vyjměte pečicí papír s fazolemi a dopečte ještě přibližně 7 minut, dokud se nebude zdát korpus suchý. Nechte jej vychladnout, zatímco si připravíte náplň.
- accessibility.recipes.cookingstepMáslo s cukrem vyšlehejte do světlého nadýchaného krému. Opatrně do něj po částech přidávejte vejce rozšlehané se žloutkem a na závěr do něj lžící vmíchejte mleté mandle a mouku.
- accessibility.recipes.cookingstepKrém rozprostřete na korpus, vtlačte do něj rozkrojené meruňky řezem vzhůru a pečte 10 minut.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté výkon stáhněte na 180 °C nebo 160 °C horkovzdušný program a dopékejte dalších 30 minut dozlatova. Mandlový krém by měl zůstat uvnitř vlhký a mírně lepivý.