Meruňkový koláč


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Vegetarián
  • Těsta a pečení
Jakmile přijde na řadu sezóna meruněk, je třeba alespoň jednou upéct meruňkový koláč. Je to totiž sázka na jistotu, bez které žádný milovník sladkého nemůže být!
Suroviny na
 
porce

  • 225 g
    Mouka (mix hladké a celozrnné pšeničné)
  • 110 g (studené)
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 1 ks
    Žloutek
  • 1 špetka
    Mlýnek mořská sůl
  • 1 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 1 ks
    Žloutek
  • 125 g (pokojové teploty)
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 1 g
    Moučkový cukr
  • 125 g
    Mleté mandle
  • 20 g
    Celozrnná jemně mletá mouka
  • 8 ks
    Meruňky

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 225 g
    Mouka (mix hladké a celozrnné pšeničné)
  • 110 g (studené)
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 1 ks
    Žloutek
  • 1 špetka
    Mlýnek mořská sůl
  • 1 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 1 ks
    Žloutek
  • 125 g (pokojové teploty)
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 1 g
    Moučkový cukr
  • 125 g
    Mleté mandle
  • 20 g
    Celozrnná jemně mletá mouka
  • 8 ks
    Meruňky

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Prosátou mouku dejte do mísy spolu⁠ se solí. Nožem rozkrájejte a zapracujte máslo⁠ do mouky, aby se vytvořily malé hrudky másla velikosti hrášku.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Máslo⁠ se nesmí moc zahřát a směs přepracovat. Nyní přidejte žloutek spolu s 2–3⁠ lžícemi ledové vody. Velmi rychle zapracujte všechny ingredience do kompaktní⁠ koule, nejlépe ochlazenou rukou.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto zabalte do fólie (kousky másla v něm nevadí) a⁠ odložte do lednice alespoň na 30 minut nebo i do druhého dne.⁠
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Formu vymažte tukem, skvělý je ten ve spreji.⁠ Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na kruh tenký přibližně 4–3 mm a od⁠ 6 cm v průměru větší, než je základna formy.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto přeneste do formy a prsty⁠ zatlačte do všech záhybů, aby hezky přilnulo. Dno propíchejte vidličkou a formu⁠ s těstem vraťte ještě vychladit do lednice.⁠
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Po vychlazení povrch⁠ těsta přikryjte pečicím papírem a vysypejte fazolemi na pečení nebo alternativou⁠ v podobě luštěnin, rýže.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte péct na 10 minut a pak vyjměte pečicí papír s⁠ fazolemi a dopečte ještě přibližně 7 minut, dokud se nebude zdát korpus suchý.⁠ Nechte jej vychladnout, zatímco si připravíte náplň.⁠
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Máslo s cukrem vyšlehejte do světlého nadýchaného krému. Opatrně do něj po⁠ částech přidávejte vejce rozšlehané se žloutkem a na závěr do něj lžící vmíchejte mleté mandle a mouku.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Krém rozprostřete na korpus, vtlačte do něj rozkrojené⁠ meruňky řezem vzhůru a pečte 10 minut.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté výkon stáhněte na 180 °C nebo⁠ 160 °C horkovzdušný program a dopékejte dalších 30 minut dozlatova. Mandlový⁠ krém by měl zůstat uvnitř vlhký a mírně lepivý.⁠