Masové kuličky frikadeller se šťouchanými bramborami


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Masové kuličky vám jistě nemusíme představovat – severská kuchyně si u nás už našla své fanoušky. Jak to máte vy? Podlehnete voňavému mletému masu s bramborem nebo dáváte přednost spíše klasickým karbanátkům?

Suroviny

Suroviny na
 
porce

200 g
Telecí maso mleté
200 g
Vepřové maso mělněné
40 ml
Čerstvé mléko plnotučné
20 g
Ovesné vločky
60 g
Strouhanka
1 ks
Vejce L6 na podestýlce
1 ks
Cibule žlutá
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Olej

Šťouchané brambory
400 g
Brambory C
60 g
Anglická slanina
20 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Omáčka
1.2 lžíce
Hladká mouka
1 lžička
Rajčatová passata
120 ml
Červené víno
120 ml
Bujón
1 lžička
České máslo 84 % mléčného tuku
1 lžička
Worcester
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Ve velké míse promíchejte mlété vepřové i telecí maso a přidejte všechny ostatní ingredience. Osolte a opepřete podle chuti.
2
Směs z mletého masa překryjte potravinářskou fólií a uložte do chladu minimálně na 45 minut. Po odležení vytvarujte z těsta kuličky o průměru 4 cm.
3
Kuličky můžete tvarovat rukama namočenýma ve studené vodě. Výbornou pomůckou je naběračka na zmrzlinu, díky níž budou kuličky stejně velké.
4
V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte dostatek slunečnicového oleje a kuličky na něm ze všech stran dozlatova opečte. Odložte je na papírovou utěrku, která nasákne přebytečný tuk.
5
Ve výpeku rozmíchejte hladkou mouku a přidejte všechny ostatní ingredience na omáčku. Přiveďte k varu a povařte do zhoustnutí (asi 15 minut).
6
Jako přílohu připravte šťouchané brambory. V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte máslo a dozlatova na něm opečte slaninu.
7
Brambory hned po uvaření rozmělněte šťouchadlem a přidejte osmaženou slaninu i s výpekem. Každou porci šťouchaných brambor ozdobte rozmarýnem, přelijte omáčkou a podávejte s masovými kuličkami.