Malý velikonoční mazanec plněný krémem a rebarborovým rozvarem


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Sezónní recepty
Mazance jsou nedílnou součástí velikonoční hostiny, nicméně my jsme se je rozhodli posunout na další úroveň. Napekli jsme menší velikosti, které jsme rozřízli, naplnili lahodným krémem, zakápli rozvarem z rebarbory a přidali křupavé pistácie! V takovém provedení může mít každý svůj zamilovaný mazanec, o který se nemusí dělit. Z ingrediencí pro 4 osoby zvládnete připravit i 6 až 7 kousků, ale záleží jen na vás. Věříme totiž, že se ho jen tak nenabažíte.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

200 ml (vlažné)
Čerstvé mléko plnotučné
30 g
Droždí
100 g
Krupicový cukr
550 g
Polohrubá mouka
7 g
Mořská sůl jemná
Muškátový oříšek
Citronová kůra
2 ks (pokojové teploty)
Žloutek
120 g
České máslo 84 % mléčného tuku
100 g
Rozinky trio
100 g
Pistácie pražené a solené
2 ks (na potření)
Žloutek

Krém
100 ml
Smetana ke šlehání 33%
500 g
Polotučný tvaroh
250 g
Sýr ricotta
35 g
Moučkový cukr
1 lžíce
Šťáva z citronu

Rebarborový rozvar
400 g
Rebarbora
5 ks
Celý hřebíček
2 lžíce
Moučkový cukr
1 lžíce
Šťáva z citronu
Mletá skořice

Příprava

1
Do vlažného mléka přidejte 2 lžíce cukru, rozdrobte droždí, lehce zaprašte moukou a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2
Zbytek mouky prosejte a smíchejte se solí, cukrem, trochou strouhaného muškátového oříšku a kůrou z citronu.
3
Do sypké směsi přimíchejte žloutky, rozpuštěné máslo a na závěr kvásek.
4
Těsto pořádně propracujte vařečkou nebo rukou, alespoň 5 minut. Do těsta přidejte sušené rozinky a nasekané pistácie.
5
Těsto zaprašte moukou a nechte kynout v míse pod utěrkou do dvojnásobného objemu, asi 1 až 1,5 hodiny.
6
Nakynuté těsto prohněťte, aby se narušily vzduchové bubliny uvnitř, a rozdělte na cca 7 dílků. Záleží na výsledné velikosti mazanců, my použili dílky o váze přibližně 190 g
7
Z každého dílu vytvarujte bochánek, který můžete vložit do jakékoliv vhodné formičky. Nechte je ještě aspoň 15 minut kynout.
8
Následně je potřete žloutkem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 10 minut na 180 °C, poté ještě jednou potřete žloutkem a zasypte nasekanými pistáciemi.
9
Dopečte dohněda 5 až 10 minut. 
10
Hotové mazance rozřízněte podélně na dvě části. Spodní část potřete krémem a zakápněte rebarborovým rozvarem. Na závěr přiklopte vrchní částí.
11

Postup krém:

Smetanu nejprve vyšlehejte dotuha.
12
Tvaroh smíchejte s ricottou, poté přidejte vyšlehanou smetanu, dochuťte cukrem a šťávou z citronu.
13
Dejte vychladit do lednice.
14

Postup rozvar:

Rebarboru nejprve očistěte od listů, pracovat budete jen se stonky. Pokud jsou opravdu mladé a čerstvé, můžete je rovnou nakrájet na kousky.
15
Starší a vzrostlejší raději nejprve spařte horkou vodou a oloupejte.
16
Připravenou rebarboru podlijte vodou a nechte dusit 10 minut v hrnci s hřebíčkem, cukrem a šťávou z citronu.
17
Poté hřebíček vylovte, dochuťte špetkou skořice, rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu (mixéru) a po uvaření nechte vychladit.

Další recepty