Makový koláč s třešněmi bez mouky


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Držíte v létě štíhlou linii, ale přesto si rádi zamlsáte? Máme pro vás skvělý tip na makový koláč, který je plný skvělých a zdravých dobrot. Je sice trošku netradiční, ale přípravy se rozhodně nemusíte bát, zvládne ji i naprostý začátečník.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 180 g
    Mandlová mouka
  • 200 g
    Kešu natural
  • 120 g
    BILLA Bio máslo
  • 90 g
    Kokos strouhaný
  • 200 g
    Mletý mák
  • 2 hrst
    Třešně
  • 250 g
    Tvaroh odtučněný (BILLA Bio)
  • 100 g
    Zakysaná smetana
  • 200 ml
    Kefírové mléko
  • 2 lžička
    Přírodní vanilkový extrakt
  • 130 g
    Med květový český
  • 1 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Nejprve kešu oříšky pomeleme na mouku. Poté k nim přidáme mandlovou mouku, strouhaný kokos a máslo pokojové teploty. Vše důkladně promícháme.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravíme si formu o průměru cca 22 cm, vytřeme máslem a vysypeme troškou strouhaného kokosu. Do takto připravené formy vmáčkneme připravené těsto tak, aby bylo na dně formy i po stranách. 
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotový korpus pečeme při 170 °C 10–15 minut, dokud nezezlátne.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím připravíme náplň. Smícháme mletý mák společně s kefírem, tekoucím medem, zakysanou smetanou, vejcem a vanilkovým extraktem. Důkladně zamícháme.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Po upečení ne korpus nasypeme třešně a zalijeme připravenou makovou směsí. Pečeme při 180 °C 40–45 minut, po upečení necháme vychladnout, aby náplň krásně ztuhla.