Kulajda


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Předkrmy
Polévky v zimě rozhodně přijdou k chuti. Jednu z těch tradičních pro vás připravila Markéta v Troubě. Na vynikající kulajdě si jistě pochutná celá rodina a podle našeho receptu ji zvládnete připravit během chvíle. Podávat ji můžete s čerstvým pečivem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 lžíce
Máslo BILLA Srdce domova
2 lžíce
Mouka hladká BILLA
1 litr
Vývar
Sůl, pepř
25 g
Sušené houby
250 g
nebo čerstvé houby
4 větší ks
Brambory Česká farma
1 lžíce
Citronová šťáva
1 lžička
Cukr krystal
200 ml
Smetana ke šlehání BILLA
1 hrst
Čerstvý kopr
4 ks
Vejce

Příprava

1
Do hrnce dejte dvě lžíce másla, rozehřejte, přidejte mouku a míchejte na středním plameni, dokud se vše nespojí ve světlou jíšku.
2
Postupně přidávejte horký vývar, vždy promíchejte metličkou, aby se rozmíchala a provařila jíška, předejdete tak hrudkám.
3
Přidejte houby (předem namočené alespoň hodinu ve studené vodě), sůl, pepř a nakrájené brambory. 
4
Vařte do změknutí brambor. Nakonec vmíchejte smetanu, krátce provařte, přidejte citronovou šťávu, trošku cukru a nakrájený kopr. 
5
Zvlášť uvařte vejce dle preferencí a podávejte.