Krémová zelená polévka z pórku a špenátu


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
Jarní zeleninová polévka vás zahřeje i zasytí během chladnějších jarních dnů. Krémová pórková polévka se špenátem se perfektně hodí do menu na zelený čtvrtek, ale své místo si jistě najde i jindy.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 l
Přepuštěné máslo
350 g
Pórek
175 g
Batáty
700 ml
Voda nebo vývar
300 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
3 ks
Nové koření
80 g
Baby špenát
100 ml
Smetana ke šlehání 33%
35 g
Niva
Sůl

Na dodělání
Žitný chléb
Baby špenát
Lískové ořechy
Smetana
Pesto

Příprava

1
Očistěný a omytý pórek nakrájejte na silná kolečka. Oloupaný a omytý batát nakrájejte na střední kostky.
2
Ve středně velkým hrnci rozehřejte tuk a orestujte pórek tak, aby se lehce opekl.
3
Přidejte kousky batát, krátce orestujte.
4
Vše zalijte vodou nebo vývarem spolu s mlékem. Přidejte 3 kuličky nového koření, lžičku soli a vařte na středním stupni, dokud zelenina nezměkne, tj. cca 15–20 minut.
5
Poté stáhněte z plotny, vyndejte kuličky nového koření, přidejte lístky baby špenátu a nechte je v horké tekutině spařit.
6
Přidejte smetanu a vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru. Ještě krémovější konzistenci získáte rozmixováním ve stolním výkonnějším mixéru.
7
Vraťte zpět na plotnu a přidejte do polévky najemno nastrouhaný sýr. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí a až poté dochuťte dle potřeby solí.
8
Polévku můžete podávat s křupavými krutony, které připravíte snadno ze staršího pečiva, které by jinak nemělo již využití. Nakrájené kostky nebo tenké plátky pečiva dejte na plech a pečte v troubě na 150 °C, dokud nebudou jednotlivé kousky zlatavé a křupavé.
9
Také můžete polévku dozdobit lístky baby špenátu, mikrobylinkami, kapkou smetany, troškou pesta nebo opraženými lískovými oříšky.