Krémová zelená polévka z pórku a špenátu


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
Jarní zeleninová polévka vás zahřeje i zasytí během chladnějších jarních dnů. Krémová pórková polévka se špenátem se perfektně hodí do menu na zelený čtvrtek, ale své místo si jistě najde i jindy.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 1 l
    Přepuštěné máslo
  • 350 g
    Pórek
  • 175 g
    Batáty
  • 700 ml
    Voda nebo vývar
  • 300 ml
    Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
  • 3 ks
    Nové koření
  • 80 g
    Baby špenát
  • 100 ml
    Smetana ke šlehání 33%
  • 35 g
    Niva
  • Sůl

Na dodělání
  • Žitný chléb
  • Baby špenát
  • Lískové ořechy
  • Smetana
  • Pesto

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Očistěný a omytý pórek nakrájejte na silná kolečka. Oloupaný a omytý batát nakrájejte na střední kostky.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Ve středně velkým hrnci rozehřejte tuk a orestujte pórek tak, aby se lehce opekl.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte kousky batát, krátce orestujte.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Vše zalijte vodou nebo vývarem spolu s mlékem. Přidejte 3 kuličky nového koření, lžičku soli a vařte na středním stupni, dokud zelenina nezměkne, tj. cca 15–20 minut.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté stáhněte z plotny, vyndejte kuličky nového koření, přidejte lístky baby špenátu a nechte je v horké tekutině spařit.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte smetanu a vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru. Ještě krémovější konzistenci získáte rozmixováním ve stolním výkonnějším mixéru.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Vraťte zpět na plotnu a přidejte do polévky najemno nastrouhaný sýr. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí a až poté dochuťte dle potřeby solí.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Polévku můžete podávat s křupavými krutony, které připravíte snadno ze staršího pečiva, které by jinak nemělo již využití. Nakrájené kostky nebo tenké plátky pečiva dejte na plech a pečte v troubě na 150 °C, dokud nebudou jednotlivé kousky zlatavé a křupavé.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Také můžete polévku dozdobit lístky baby špenátu, mikrobylinkami, kapkou smetany, troškou pesta nebo opraženými lískovými oříšky.