Křehké pracny s čokoládou a pistáciemi


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Tradiční recepty na cukroví se nikdy neztratí. Třeba takové pracny, známá klasika, která lze ale i po letech připravit trochu jinak. Třeba s dozdobením v podobě čokolády a křupavých ořechů. Vyzkoušíte je?

Suroviny

Suroviny na
 
porce

350 g
Polohrubá mouka
120 g
Jádra lískových ořechů
250 g
Moučkový cukr
2 lžičky
Mletá skořice
1 lžička
Rozdrcený hřebíček
50 g
Kakao
260 g (studené)
České máslo 84 % mléčného tuku
1 lžíce (studená)
Balená pitná voda neperlivá

Dokončení
100 g
Čokoláda hořká
100 g
Pistácie nesolené

Příprava

1
Do mísy odvažte mouku, ořechy rozmixované najemno, cukr, skořici, mletý hřebíček, kakao a promíchejte vidličkou.
2
Přidejte studené máslo nakrájené na kostky, lžíci studené vody a vypracujte těsto.
3
Zabalte do potravinové fólie a nechte cca 30 minut v lednici. ⁠
4
Poté kousky těsta tvarujte prsty do formiček na pracny (nevymazávejte), skládejte na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut.
5
Po vytažení z trouby nechte pracny pár minut alespoň lehce zchladnout, poté vyklepněte z formiček. ⁠
6
Nalámanou čokoládu rozehřejte v hrnku v mikrovlnce (nebo ve vodní lázni), každou pracnu částečně ponořte do čokolády a poté obalte v nasekaných oříšcích.
7
Skládejte je vedle sebe na pečicí papír, aby čokoláda zatuhla.
8
Křehké pracny uchovávejte v pečlivě uzavřené krabici a v chladu.⁠

Další recepty