Koláč s pošírovanou hruškou


Připraveno za
120 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Vegetarián
Pošírované hrušky se často konzumují jen tak, dozdobené třeba kopečkem zmrzliny. Už jste ale zkusili naplnit jimi koláč? Zní to možná trochu netradičně, ale výsledek je neuvěřitelně efektní. Myslíme, že nám dáte za pravdu. Ingredience sedí na přibližně 4 až 6 porcí, opět záleží na tom, jak velké kousky si mlsní strávníci ukrojí.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 2 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 250 g
    Hladká mouka
  • 1 sáček
    Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka
    Sůl
  • 1 ks (kůra)
    Pomeranče
  • 1 sáček
    Vanilkový cukr
  • 50 g
    Vlašské ořechy - jádra
  • 160 g
    Krupicový cukr
  • 60 g
    Arašídový olej
  • 100 ml
    Hruškový džus
  • 120 ml
    Horké víno z pošírování hrušky
  • 1 hrst (na ozdobu)
    Vlašské ořechy - jádra
  • Sušené ovoce
  • 1 lžíce (na vymazání)
    Olej
  • 2 lžíce (na vysypání)
    Hrubá mouka

Pošírované hrušky
  • 4 ks
    Hrušky
  • 400 ml
    Bílé víno
  • 1 ks (šťáva)
    Pomeranče
  • 1 ks
    Skořice
  • 2 lžíce
    Med květový český

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Hrušky oloupejte a seřízněte jim podstavy, aby dobře stály. Do hrnce nalijte víno, šťávu z pomeranče, přidejte skořici a med.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Hrušky ponořte do nálevu a vše vařte 10 minut. Poté hrušky vyndejte, dejte stranou na prkénko a nechte zchladnout.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Nálev z vína zredukujte na 120 ml a zároveň mezitím rozpalte troubu na 180 °C.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mísy přendejte bílky, vyšlehejte je do pevného sněhu a zatím dejte stranou.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, kůru z pomeranče, vanilkový cukr a 50 g nasekaných vlašských ořechů.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Žloutky vyšlehejte s cukrem a postupně přilijte olej, hruškový džus a horké svařené víno.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Postupně přisypte suchou směs a na závěr ručně přimíchejte tuhý sníh. Formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Na dno formy nalijte nejprve jednu naběračku těsta. Posaďte dovnitř hrušky a zalijte zbylým těstem.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Na závěr přisypte doprostřed koláče hrst ořechů a pečte zhruba 55 minut.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Před vyndáním z trouby zkontrolujte propečenost špejlí. Pokud je suchá, máte hotovo. Ozdobte sušeným ovocem.