Klasické linecké cukroví


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Sezónní recepty
  • Těsta a pečení
  • Dezerty a moučníky
Klasické linecké cukroví podle rodinného receptu maminky a babičky připravila nutriční terapeutka Tereza Havlínová. Pokud se chcete držet ověřené klasiky a nepouštět se do experimentů, připravte těsto v klasickém poměru 3:2:1, tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl cukru. Vylepšit ho můžete citronovou kůrou a špetkou pravé vanilky.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na 30 kousků:
  • 210 g
    Hladká mouka
  • 140 g
    Máslo
  • 70 g
    Cukr moučka
  • 1 balení
    Vanilkový cukr
  • 2 ks
    Žloutek
  • 1 špetka
    Pravá vanilka
  • 1 lžička
    Kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • Hladká mouka na podsypání těsta
  • Kyselý džem na promazávání těsta (rybíz, višeň)

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Máslo vyndejte z ledničky s předstihem, musí mít pokojovou teplotu. Mouku i cukr prosejte. Do větší mísy dejte prosátý cukr, mouku, máslo, žloutky, citronovou kůru, vanilkový cukr a vanilku.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Teď máte dvě možnosti: propracovat rukama – ve chvíli, kdy se vytvoří "drobenka" těsto vyklopte na vál a zpracujte do hladka nebo použít kuchyňského robota a těsto na linecké vyrobit za použití “K” metly.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Tak či tak těsto musí mít hladkou konzistenci, nemělo by se ale lepit.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotové těsto zabalte do fólie a na pár hodin dejte do lednice "odležet."
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Odleželé těsto vyndejte z lednice a rozdělte na menší kusy a vyválejte na tak akorát tlustý plát.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Při vyvalování těsto jemně podsypejte moukou a vykrájejte.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Vykrájené kousky pečte na 180 °C cca 10 minut. Hlídejte: hranice mezi zlatavým a spáleným cukrovím je tenká.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotové cukroví nechte pár dní uležet. Promažte džemem a po slepení poprašte moučkovým cukrem.

Další recepty