Klasické linecké cukroví


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Sezónní recepty
  • Těsta a pečení
  • Dezerty a moučníky
Klasické linecké cukroví podle rodinného receptu maminky a babičky připravila nutriční terapeutka Tereza Havlínová. Pokud se chcete držet ověřené klasiky a nepouštět se do experimentů, připravte těsto v klasickém poměru 3:2:1, tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl cukru. Vylepšit ho můžete citronovou kůrou a špetkou pravé vanilky.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na 30 kousků:
210 g
Hladká mouka
140 g
Máslo
70 g
Cukr moučka
1 balení
Vanilkový cukr
2 ks
Žloutek
1 špetka
Pravá vanilka
1 lžička
Kůra z chemicky neošetřeného citronu
Hladká mouka na podsypání těsta
Kyselý džem na promazávání těsta (rybíz, višeň)

Příprava

1
Máslo vyndejte z ledničky s předstihem, musí mít pokojovou teplotu. Mouku i cukr prosejte. Do větší mísy dejte prosátý cukr, mouku, máslo, žloutky, citronovou kůru, vanilkový cukr a vanilku.
2
Teď máte dvě možnosti: propracovat rukama – ve chvíli, kdy se vytvoří "drobenka" těsto vyklopte na vál a zpracujte do hladka nebo použít kuchyňského robota a těsto na linecké vyrobit za použití “K” metly.
3
Tak či tak těsto musí mít hladkou konzistenci, nemělo by se ale lepit.
4
Hotové těsto zabalte do fólie a na pár hodin dejte do lednice "odležet."
5
Odleželé těsto vyndejte z lednice a rozdělte na menší kusy a vyválejte na tak akorát tlustý plát.
6
Při vyvalování těsto jemně podsypejte moukou a vykrájejte.
7
Vykrájené kousky pečte na 180 °C cca 10 minut. Hlídejte: hranice mezi zlatavým a spáleným cukrovím je tenká.
8
Hotové cukroví nechte pár dní uležet. Promažte džemem a po slepení poprašte moučkovým cukrem.

Další recepty