Kaštanový krém


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
Typickou vůni a nasládlou chuť jedlých kaštanů máme neodmyslitelně spojenou s obdobím Vánoc. Možná si je s chutí dáváte na tradičních vánočních trzích. Přivítejte je ale i ve své kuchyni, třeba v podobě kaštanového krému.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

65 g
České máslo 84 % mléčného tuku
50 g
Celer řapík
1 ks
Cibule sladká
1 snítka
Rozmarýn
50 g
Celer s natí
20 g
Zázvor
200 g (předvařené)
Jedlé kaštany
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
20 ml (bílé)
Portské víno
10 ml
Brandy
1 l
Zeleninový vývar
50 ml
Smetana ke šlehání 33%
50 ml
Plnotučné mléko 3,5% tuku, trvanlivé
Marinovaný zázvor

Dle chuti
Anglická slanina plátky

Příprava

1
V hrnci rozehřejte máslo (1 lžíci si nechte stranou na později).
2
Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno (trochu si odložte stranou k servírování), celer nakrájený na kostičky, řapíkatý celer nakrájený na menší kousky a čerstvý rozmarýn.
3
Krátce orestujte. Přidejte oloupaný zázvor nakrájený na plátky a předvařené kaštany (pár si odložte stranou na servírování).
4
Ještě jednou lehce orestujte, osolte a opepřete.
5
Podlijte portským vínem a brandy, nechte vyvařit alkohol, podlijte vývarem a vařte asi 30 minut.
6
Přilijte smetanu, rozmixujte a propasírujte přes sítko. Před podáváním přilijte trochu studeného mléka a tyčovým mixérem našlehejte.
7
V rozehřáté pánvi se lžící másla orestujte zbylou cibuli nakrájenou nadrobno.
8
Přisypte zbylé kaštany rozlámané na menší kousky a opepřete.
9
Do hlubokého talíře dejte orestované kaštany s cibulí, na nudličky nakrájený marinovaný zázvor a zalijte polévkou.
10
Na závěr můžete ozdobit lístky řapíkatého celeru.