Hovězí tafelspitz


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Polévky
Známá rakouská specialita, kterou si zamiloval i sám císař František Josef I. Představujeme vám tradiční tafelspitz! Poctivý kus hovězího masa Vocílka, spousta zeleniny, koření, bylinek, ale především dostatek času. To je základ úspěchu. A když se do výsledného vývaru přidají také domácí knedlíčky, zelenina a čerstvá bylinka, je dílo hotovo. Dobrou chuť!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

800 g
Hovězí květová špička
400 g
Kořenová zelenina a morkové kosti
100 g
Cibule žlutá
10 ml
Slunečnicový olej s vitaminem D
Mlýnek mořská sůl
Libeček
8 kuliček
Celý pepř
4 kuličky
Nové koření
3 ks
Bobkový list

Na dodělání
300 g
Kořenová zelenina
Hladkolistá petržel

Knedlíčky
200 g
Kuřecí játra
Mlýnek mořská sůl
Majoránka
1 snítka
Libeček
3 stroužky
Česnek balený
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
100 g
Strouhanka
125 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

1
Maso opláchněte, dobře osolte a dejte do vroucí vody.
2
Kořenovou zeleninu nakrájejte na plátky a spolu s rozpůlenou cibulí opečte dozlatova na oleji.
3
Vložte vše k masu, přidejte morkové kosti, libeček a koření.
4
Na mírném ohni táhněte asi 3 hodiny a pomocí naběračky sbírejte pěnu.
5
Jakmile je vývar hotový, přeceďte ho a případně dochuťte.
6

Postup knedlíčky:

Kuřecí játra očistěte, přidejte sůl, majoránku, libeček a česnek a vše důkladně rozmixujte.
7
Poté přidejte vejce, strouhanku a znovu zapněte mixér na nízké otáčky.
8
Postupně do směsi zašlehávejte povolené máslo a dejte ji pak zatuhnout do lednice.
9
Ze směsi tvarujte knedlíčky a vařte je v připraveném vývaru asi 5 minut.
10
Zároveň nakrájejte čerstvou kořenovou zeleninu nadrobno a ve vývaru ji krátce povařte jen na skus.
11
Maso nakrájejte na plátky přes vlákna a před servírováním dejte do vývaru nasekanou petrželku.