Hovězí roládky na zelenině plněné vejcem a bylinkové knedlíky


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Zeleninová jídla
Recept, ze kterého cítíte poctivost surovin. Ještě aby ne, je připraven z toho nejlepšího hovězího masa a ani ostatní ingredience na tom nejsou jinak. Jestli hledáte inspiraci na pořádný oběd pro celou rodinu, máme ji tu pro vás.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 kg (2cm plátky)
Hovězí zadní maso bez kosti
2 lžíce
Hořčice plnotučná
6 plátků
Anglická slanina plátky
6 ks (natvrdo)
Vejce L6 na podestýlce
4 ks
Cibule žlutá
4 ks
Mrkev
4 ks
Kořenová petržel
100 g
Celer s natí
4 ks
Bobkový list
Šalvěj
4 kuličky
Nové koření
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
300 ml
Zeleninový vývar
2 lžíce
Smetana ke šlehání 33%
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příloha
400 g (den starých)
Rohlík
30 g
České máslo 84 % mléčného tuku
400 ml
Čerstvé mléko plnotučné
2 ks
Vejce L6 na podestýlce
80 g
Hrubá mouka
Čerstvé bylinky
Sůl

Příprava

1
Plátky hovězího masa po obvodu na několika místech nařízněte a z obou stran naklepejte, aby se maso ztenčilo. Naklepané pláty hovězího masa osolte a opepřete podle vlastní chutí.
2
Celou plochu každého plátku potřete hořčicí, na ni rozprostřete plátek slaniny a ke spodnímu okraji vložte vařené vejce.
3
Začněte rolovat od spodního okraje směrem k protilehlému konci. Po každém otočení roládku dlaněmi utěsněte a uhlaďte, okraje po stranách se snažte zavinout směrem doprostřed.
4
Nakonec roládky zpevněte kuchyňským motouzem nebo párátkem. Cibule oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Všechnu kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na špalíčky.
5
Takto připravenou zeleninu vložte do hluboké zapékací nádoby. V široké pánvi rozehřejte máslo a ze všech stran na něm roládky opečte. Maso přemístěte do připravené zapékací nádoby na zeleninové lůžko a zalijte výpekem.
6
Přidejte bobkový list, šalvěj, nové koření a jalovec. Zalijte vývarem a nádobu utěsněte alobalem nebo zakryjte poklicí.
7
Zapékací nádobu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a hodinu a půl pečte doměkka.
8
Během pečení maso obraťte. Poté vyjměte roládky i koření a zeleninu rozdělte na poloviny.
9
Jednu polovinu rozmixujte přímo v zapékací nádobě pomocí tyčového mixéru dohladka. Pokud vám směs připadá hustá, můžete ji rozředit vývarem.
10
Do takto vzniklé zeleninové omáčky vmíchejte smetanu a vraťte ji s masem na 15 minut do trouby, aby se chutě propojily.
11
Upečené roládky zbavte motouzu či párátek a ostrým nožem každou rozkrojte napůl. Vzniklé poloviny naaranžujte na talíř, přelijte omáčkou a obložte zeleninou, kterou jste si odložili stranou.
12
Zbytek omáčky přelijte do omáčníku, ať si každý poslouží podle svých chutí. Jako příloha se skvěle hodí bylinkové knedlíčky.
13

POSTUP PŘÍLOHA:

Rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte je do mísy a přelijte rozpuštěným máslem.
14
V mléce rozšlehejte vejce a zalijte jimi rohlíky. Hmotu nechte odstát, aby se tekutina vsákla do rohlíků, což trvá asi 30 minut.
15
Podle potřeby zahustěte směs moukou, přidejte sůl i bylinky a lehce promíchejte.
16
Z hotového těsta tvarujte rukou namočenou ve studené vodě kulaté knedlíky o průměru 4 cm a odkládejte je na pomoučenou pracovní plochu.
17
Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. Jakmile začne voda vřít, vkládejte do ní knedlíčky a na středním stupni je vařte 10–12 minut. Knedlíky sceďte a podávejte k roládě.