Francouzké větrníčky


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Sladkých dobrot není nikdy dost. Vyzkoušejte skvělé francouzské větrníčky, které zvládnete, i když nejste zrovna mistr cukrář. Perfektně chutnají ozdobené jahodami, ale můžete je ozvláštnit jakýmkoliv ovocem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
  • 200 g
    Hladká mouka Billa
  • 125 g
    Máslo Billa
  • 250 g
    Voda
  • 300 g (cca 6 ks)
    Vejce Billa
  • 1 špetka
    Sůl

Odlehčený krém
  • 400 ml
    Smetana ke šlehání Billa
  • 500 g
    Mascarpone
  • 1 lžíce
    Cukr moučka
  • 3 lžíce
    Lotusová pomazánka (nebo oříškové máslo s karamelem)

Křupavá vrstva (craquelin)
  • 125 g
    Máslo Billa
  • 125 g
    Třtinový cukr Billa
  • 125 g
    Mouka Billa

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Nejprve si připravte křupavou vrstvu typickou pro francouzské větrníčky. V míse vyšlehejte nakrájené máslo s cukrem, přidejte mouku a spojte v měkké těsto. Vyválejte mezi dvěma pláty pečícího papíru na tenkou placku, cca 1 mm silnou. Dejte vychladit na plechu do lednice.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Do hrnce dejte vodu a máslo. Za občasného míchání zahřívejte na sporáku na nejvyšším stupni. Jakmile se máslo úplně rozpustí a směs začne bublat, přisypte předem odváženou mouku a svižně míchejte, aby se vše spojilo.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté ještě cca 2 minuty promíchávejte, těsto se začne odlepovat od stěn. Po cca 2 minutách stálého míchání je těsto hotové, jakmile se na dně hrnce vytvoří tenký povlak těsta (důležitá fáze), odstavte hrnec a nechte částečně vychladnout. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto přesuňte do mísy, osolte a jakmile má zhruba teplotu těla, postupně zašlehejte vejce. Těsto nejprve vypadá opravdu nevzhledně, nakonec se však spojí na hladkou konzistenci. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozehřejeme si troubu na 180 °C horní spodní ohřev. Těsto přendejte do zdobícího sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem či silikonovou podložkou tvořte malé bochánky.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Z vychlazeného vyváleného těsta vykrajujte kolečka a pokládejte na větrníčky na plechu. 
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Plech zlehka pokropte vodou. A vložte do předehřáté trouby pečeme 30 minut dozlatova. NEOTVÍREJTE troubu během pečení, těsto by spadlo. 
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Během pečení si připravte krém. Vychlazenou smetanu přímo z lednice vyšlehejte s lžící moučkového cukru, jakmile se začnou dělat špičky, krátce přišlehejte lotusovou pomazánku či oříškové máslo s karamelem.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Vychladlé věnečky rozkrojte, naplňte krémem a nakrájenými jahodami, přiklopte vrchní částí větrníku a podávejte. Skladujte v lednici, spotřebujte do 3 dnů.