Dýňový chlebíček


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Těsta a pečení
Podzimní dýňová sezóna je v plném proudu. Připravili jsme pro vás proto tip na sladkou pochoutku z této královny podzimu. Dýňový chlebíček patří ke zdravějším dezertům, nemusíte se tedy bát, že by se projevil na vaší postavě.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
300 g
Špaldová hladká mouka
15 g
Kypřicí prášek do pečiva
2 lžičky
Mletá skořice
1 lžička
Jedlá soda
1 lžička
Jablečný ocet
40 ml
Javorový sirup grade C
170 g
Dýňové pyré
50 ml
Řepkový olej
350 ml
Sójový nápoj
70 g
Jádra pekanových ořechů

Poleva
50 g
veganská alternativa másla
60 g
Moučkový cukr
2 lžíce
Javorový sirup grade C
1 špetka
Sůl

Dokončení
50 g
Jádra pekanových ořechů

Příprava

1
Nejdříve si vyrobte dýňové pyré. Dýni očistěte, nakrájejte na kostky a vařte cca 15 minut do měkka, poté sceďte a nechte vychladnout. Rozmixujte do hladka. Zbytek můžete využít do polévky, omáčky, na lívance nebo zamrazit na příště.
2
V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, skořici a jedlou sodu. V menší misce smíchejte dýňové pyré s ostatními tekutými ingrediencemi – jablečným octem, javorovým sirupem, řepkovým olejem a sójovým nápojem. Smíchejte s mouku a promíchejte na hladké těsto, nakonec vmíchejte nasekané pekanové ořechy.
3
Naplňte chlebíčkovou formu a pečte 1 hodinu na 170 °C. Po upečení nechte zcela vychladnout, jinak by vám krém nedržel na chlebíčku.
4
Na krém si připravte rozpuštěné (ne teplé) vegan máslo, prosátý moučkový cukr, javorový sirup a větší špetku soli. Vše společně promíchejte a pokud je směs moc tekutá, dejte na chvíli do lednice.
5
Chlebíček potřete krémem a posypte nakrájenými pekanovými ořechy.