Domácí sušená rajčata


Připraveno za
75 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Zavařování a nakládání
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
Uchovejte si ve sklenici chuť těch nejšťavnatějších rajčat. Přidejte k nim koření, které je provoní létem, abyste mohli během studených měsíců vzpomínat na krásné slunečné dny. Používat je pak můžete do salátů, k masu i na pečení slaných koláčů.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 kg
Rajčata cherry oválná
6 ks
Česnek
Rozmarýn
Mořská sůl jemná
Krupicový cukr
Olivový olej extra panenský
Čerstvá bazalka

Příprava

1
Rajčata omyjte, osušte a rozpulte. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj půlky rajčat. Přidejte pár stroužků česneku (neloupaných) a 1–2 větvičky rozmarýnu, osolte, poprašte cukrem a zakápněte olivovým olejem.
2
Vložte do trouby a sušte asi 3 hodiny při 100 °C. Troubu vypněte a rajčata v ní nechte vychladnout.
3
Vychladlá rajčata srovnejte do vyvařené sklenice, přidejte trochu čerstvých lístků bazalky a rozmarýnu a pár menších stroužků čerstvého oloupaného česneku.
4
Zalijte olivovým olejem a uložte do chladničky. Takto připravená rajčata můžete přidat do omáček, polévek, k dušenému masu a salátům; skvěle doplní těstoviny, domácí chléb, foccaciu a pizzu.