Crème brûlée


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Je to právě karamelová krusta, která z něj dělá nezapomenutelný gurmánský požitek. Vypadá sice složitě, ale opak je pravdou. Přesuňte své chuťové buňky do Francie a vychutnejte si svůj domácí dezert Crème brûlée.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 ml
Smetana ke šlehání 33%
6 ks
Žloutek
1 ks
Vanilkový lusk
80 g
Krupicový cukr

Na ozdobu
Třtinový cukr very dark

Příprava

1
Troubu předehřejte na 150 °C.
2
Smetanu, semínka vanilky a rozkrojený vanilkový lusk vložte do hrnce a mírně zahřejte.
3
Ještě než začne smetana vřít, odstavte ji z plamene a lusk vyjměte.
4
V jiné misce vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny.
5
Zahřátou smetanu přelijte do mísy se žloutky a pomalu vše promíchejte dohladka.
6
Krém rozdělte do pečících formiček, rozmístěte je na hlubší plech a kolem nalijte horkou vodu do poloviny výšky formiček.
7
Pečte asi 30 minut.
8
Poté formičkou trochu zatřeste, pokud se krém zaklepal uprostřed jen trochu, máte hotovo.
9
Pokud se vlnitě pohybuje celý povrch, je potřeba ještě chvíli péct.
10
Vytáhněte formičky z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
11
Pak je přesuňte do lednice a nechte vychladnout 3–4 hodiny, případně přes noc.
12
Jakmile se krém vychladí, posypejte každou porci vrstvou hnědého cukru.
13
Pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizuje.