Crème brûlée


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Je to právě karamelová krusta, která z něj dělá nezapomenutelný gurmánský požitek. Vypadá sice složitě, ale opak je pravdou. Přesuňte své chuťové buňky do Francie a vychutnejte si svůj domácí dezert Crème brûlée.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 500 ml
    Smetana ke šlehání 33%
  • 6 ks
    Žloutek
  • 1 ks
    Vanilkový lusk
  • 80 g
    Krupicový cukr

Na ozdobu
  • Třtinový cukr very dark

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu předehřejte na 150 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Smetanu, semínka vanilky a rozkrojený vanilkový lusk vložte do hrnce a mírně zahřejte.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Ještě než začne smetana vřít, odstavte ji z plamene a lusk vyjměte.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    V jiné misce vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Zahřátou smetanu přelijte do mísy se žloutky a pomalu vše promíchejte dohladka.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Krém rozdělte do pečících formiček, rozmístěte je na hlubší plech a kolem nalijte horkou vodu do poloviny výšky formiček.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte asi 30 minut.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté formičkou trochu zatřeste, pokud se krém zaklepal uprostřed jen trochu, máte hotovo.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Pokud se vlnitě pohybuje celý povrch, je potřeba ještě chvíli péct.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Vytáhněte formičky z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak je přesuňte do lednice a nechte vychladnout 3–4 hodiny, případně přes noc.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile se krém vychladí, posypejte každou porci vrstvou hnědého cukru.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizuje.