Čokoládový dort s ovocem a slaným karamelem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Neskutečně vláčný a lahodný čokoládový korpus, odlehčený tvarohový krém, slaný karamel a čerstvé ovoce. Všechny tyto ingredience se skvěle chuťově doplňují a jsou skvělou volbou pro narozeninový dort i na leckteré výročí. Co myslíte? Máte vybraný dort na svou oslavu? Ingredience pro 4 osoby odpovídají jednomu dortu z 24cm formy.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Forma 24 cm
  • 180 g
    Hladká mouka
  • 180 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 180 g
    Čokoláda hořká (70%)
  • 6 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 140 g
    Moučkový cukr
  • 140 g
    Krystalový cukr
  • 1 ks
    Vanilkový cukr
  • 1 lžička
    Tuzemský rum
  • 2 lžičky
    Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks
    Jablka červená
  • 1 špetka
    Sůl

Krém
  • 300 g
    Smetana ke šlehání 33%
  • 300 g
    Mascarpone
  • 250 g
    Tvaroh tučný
  • Moučkový cukr
  • Přírodní vanilkový extrakt
  • 3 vaničky
    Čerstvé ovoce

Slaný karamel
  • 60 g
    Smetana ke šlehání 33%
  • 40 g
    České máslo 84 % mléčného tuku (rozpuštěné)
  • 100 g
    Třtinový cukr
  • 0.5 lžičky
    Mlýnek mořská sůl

Na dodělání
  • Extra jam borůvka
  • Meduňka
  • Jedlé květy

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 175 °C. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Nejprve si rozdělte vajíčka na bílky do menší mísy a žloutky do větší mísy. Bílky prošlehejte zhruba půl minuty, poté pokračujte ve šlehání za postupného přisypávání krystalového cukru.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile na metle zůstává po vytažení pevná špička, přestaňte šlehat. Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem moučka do pěny a zašlehejte také změklé máslo.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté přidejte i rozpuštěnou a téměř vychladlou čokoládu a lžičku tuzemáku. Do vyšlehané směsi vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakonec vmíchejte jedno oloupané nastrouhané jablko a následně opatrně i vyšlehaný sníh.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto nalijte do formy na dort (průměr 24 cm) či do ráfku založeného pečicím papírem, aby těsto nevyteklo. Zarovnejte a pečte ve vyhřáté formě na 175 °C 20 minut.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté snižte teplotu na 160 °C a dopečte cca 30 minut. Propečenost těsta otestujte špejlí. Poté vytáhněte z trouby a nechte úplně vychladnout.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte krém. Smetanu s mascarpone vyšlehejte současně, obojí musí být vychlazeno přímo z lednice. Šlehejte jen krátce, aby se mascarpone nepřešlehalo.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile se začnou tvořit špičky, přestaňte šlehat, přidejte tvaroh, cukr a vanilku, a ještě krátce zašlehejte, jen aby se vše spojilo.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravte si i slaný karamel. Předem si připravte a přesně navažte všechny suroviny. Tepelná úprava je poté velmi rychlá a vyžaduje stálé míchání směsi.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Nejprve si tedy rozehřejte máslo, a to buď na plotně, nebo v mikrovlnné troubě (kontrolujte po 15 vteřinách).
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Odměřte si také smetanu ke šlehání a taktéž ji zahřejte, opět si můžete pomoci mikrovlnnou troubou. Máslo i smetana by měly být horké.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Cukr si můžete rovnou odvážit do vyššího hrnce. Postavte na plotnu a na středním plameni míchejte a rozpouštějte.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozmíchejte i všechny hrudky, aby poté nechyběla gramáž cukru ve směsi, karamel by byl příliš řídký.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Po úplném rozpuštění cukru postupně přilévejte horkou smetanu a stále míchejte. Po spojení cukru se smetanou vlijte po částech i horké máslo, půl lžičky soli a stále míchejte, dokud se vše nespojí. Poté odstavte z plotny a máte hotovo. 
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Vychladlý korpus prořízněte podélně na tři části, nejlépe zoubkovaným nožem, který je delší než samotný korpus, nebo strunou.
  17. accessibility.recipes.cookingstep
    Patro vždy potřete marmeládou, krémem, udělejte hustou spirálu ze slaného karamelu, posypte čerstvým ovocem a takto postupujte i s dalšími patry.
  18. accessibility.recipes.cookingstep
    Dort bude tedy nahý, nahoru dejte též vrstvu krému, polijte slaným karamelem, který může stékat i po stěnách dortu, hustě posypte čerstvým ovocem, případně ještě dozdobte snítkami meduňky. Můžete použít i drobné jedlé květy.