Čokoládová bábovka s brusinkovým rozvarem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Přemýšlíte o tom, co budete péct o víkendu? Máme pro vás tip – bábovka je sázkou na jistotu. Když navíc přidáte čokoládu a brusinkový rozvar, máte úspěch zaručen.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
  • 240 g
    Hladká mouka
  • 90 g
    Kakao
  • 2.5 lžička
    Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka
    Sůl
  • 230 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 150 g
    Krystalový cukr
  • 4 ks
    Vejce L6 na podestýlce
  • 1 lžíce
    Instantní káva gold - rozpustná káva sušená
  • 250 g
    Zakysaná smetana
  • 2 lžička
    Přírodní vanilkový extrakt
  • 50 ml
    Olej
  • 0.25 hrnek
    Horká voda

Poleva
  • 150 ml
    Smetana ke šlehání 33%
  • 150 g
    Čokoláda na vaření
  • 10 g
    České máslo 84 % mléčného tuku

Rozvar
  • 100 g
    Brusinky lesní
  • 1 ks
    Šťáva z pomeranče
  • 50 g
    Krystalový cukr
  • Maliny
  • Ostružiny

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Chlazené suroviny vyndejte z lednice alespoň 30 minut před pečením. Všechny musí mít pokojovou teplotu.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Formu na bábovku vymažte trochou oleje a vysypte polohru­bou moukou.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu předehřejte na 160 °C.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek prosejte do mísy a vše promíchejte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Do druhé větší mísy vložte povolené máslo a vyšlehejte ho do jemné pěny. Poté přimíchejte cukr, vejce a opět šlehejte, dokud se vše hezky nespojí.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Ve vyšší nádobě důkladně smíchejte vanilku, zakysanou smetanu, kávu a olej.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    K vyšlehané máslové směsi po částech přidávejte smíchané suché ingredience a ochucenou zakysanou smetanu, dokud vše nespotřebujete a nevytvoříte hladké a jemné těsto.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakonec přilijte do těsta horkou vodu, nechte minutku odstát a poté opět vše promíchejte.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 65 minut.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile je bá­bovka hotová, vyndejte ji z trouby a nechte 15 minut odstát. Poté ji vyklopte z formy a nechte zcela vychladnout.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Na mírném plameni přiveďte v kastrůlku k varu smetanu. Poté ji odstavte a přimí­chejte do ní na kousky nasekanou čokoládu a máslo. Směs míchejte, dokud se vše zcela nespojí.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    V dalším kastrůlku připravte rozvar. Smíchejte brusinky, šťávu z pomeranče, cukr a chvíli povařte. Poté nechte vychladnout.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Bábovku podávejte přelitou čokoládovou polevou, rozvarem a ozdobenou čerst­vým ovocem.