Jak zvládnout Vánoce bez stravovacích problémů?
Vánoce jako svátky pohody? To nemusí platit vždy. Pro některé z nás jsou Vánoce naopak stresovým obdobím – ať už z dlouhých příprav, pečení cukroví, nákupu dárků nebo nekonečných rodinných sešlostí. Mnoho lidí si také vánoční svátky spojuje s kily navíc, což pohodě také nepřidá. Jak letos svátky zvládnout lépe? Přečtěte si v našem článku.
Stresy pak často lidé tlumí vánočním cukrovím, které sotva vychladlo, smaženým kaprem s řádnou porcí bramborového salátu, vaječným likérem a dalšími typicky svátečními jídly. Potom je více než pravděpodobné, že váha v lednu skutečně ukáže o pár kilo navíc. Kruh se uzavírá a na řadu přicházejí často nesmyslná novoroční předsevzetí.
Střídmost nadevše
„Jez do polosyta, pij do polopita” je přístup, který platí nejen o Vánocích. Zkuste zvolnit, jíst pomalu a jídlo si opravdu vychutnat. Po čistě fyziologické stránce tak zabráníme přejezení, protože mozku a zažívání nějakou chvíli trvá, než si informaci o množství snězeného jídla předají.
Pokud vyzkoušíte strategii „vědomého jezení”, můžete si bez problému vychutnat všechno to skvělé jídlo, které k Vánocům nepochybně patří. Zároveň ale sníte menší množství a nebude se jednat o nezřízené hody, jak tomu často bývá. Vyhnete se tak i zažívacím problémům.
Sledování pohádek prostřídejte procházkami, výletem na lyže nebo běžky
Vánoce nemusíte trávit před televizí s talíři plnými jídla. Naopak, procházka na čerstvém vzduchu s rodinou vám a vašemu zažívání jedině prospěje. Je to navíc možnost, tak společně strávit příjemný čas a popovídat si. Vyrazit také můžete na výlet, zajet si na lyže nebo běžky.
Přiměřený pohyb by měl být součástí vaší vánoční pohody. Není ale třeba tlačit na pilu, z obvyklé intenzity jistě můžete ubrat a vše pojmout rekreačně.
I o Vánocích myslete na vyváženost
Během vánočních svátků obvykle nejsou sacharidy nebo tuk živinami, které by nám v jídelníčku chyběly. S bílkovinami to je však ve vánočním jídle o poznání slabší.
Bílkoviny mají ze všech makroživin nejvyšší sytící schopnost. Co to prakticky znamená? Mohou tedy pomoci zmírnit případné přejezení.
Soustřeďte se na to, aby bílkoviny byly součástí každého chodu. K talířku cukroví přidejte bílý jogurt nebo sklenku kefíru, pomazánku na chlebíčky zkuste připravit v „odlehčené” podobě.
S pohoštěním pro návštěvu vám pomůžeme v našem dřívějším článku. Inspiraci na pomazánky na silvestra i na svačinu či snídani najdete tady.
O svátcích se do jídelníčku dostává mnohem méně ovoce a zeleniny. I v tomto případě jde o dobré sytící schopnosti, a navíc i příjem vlákniny. Po vydatnějším obědě možná i rádi sáhnete po těstovinovém nebo zeleninovém salátu, který doplníte pečivem. Vyzkoušejte třeba těstovinový salát s medovo-hořčičnou zálivkou nebo Caesar salát.
Co nenakoupíte, to nesníte
Zkuste dobře naplánovat předvánoční nakupování jídla a koupit méně potravin než předešlé roky. Nenechte se strhnout všudypřítomnými akcemi a reálně zhodnoťte, kolik jídla doopravdy sníte.
Popřemýšlejte i o množství připravovaných porcí jídla a napečeného cukroví. Hlady určitě nebudete. Navíc jíst smaženého kapra ještě několik dní po Vánocích nikoho moc nepotěší.
Snížíte tak i úplně zbytečné plýtvání jídlem, které během vánočních svátků může nabývat šílených rozměrů.
„Klasické” recepty vám nechutnají? Zkuste to letos jinak
část majonézy v bramborovém salátu zkuste nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Inspiraci najdete v těchto receptech na moderní bramborový salát nebo bramborový salát s vajíčky naměkko.
Majonézové pomazánky na chlebíčky vyměňte třeba za pomazánku z máslových fazolí nebo některou z tvarohových variant.
Tradiční kapr v trojobale není nic pro vás? Vyzkoušejte třeba candáta nebo lososa. Mým favoritem je pak okoun nilský. Všechny zmíněné ryby mají jemné maso, navíc bez kostí, což jistě mnozí ocení. Množství tuku z trojobalu pak můžete o něco snížit použitím papírových ubrousků, pomocí kterých rybu po usmažení lehce vysušíte. Nebo si místo kapra připravit hlívu ústřičnou.
Vyzkoušet můžete také zdravé sladkosti, které si připravíte místo tradičního cukroví.
Inspirovat se můžete také ve staročeských vánočních jídlech.