Vánoční houbový kuba


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Sezónní recepty
Jednoduchý český recept, který je i po letech stále perfektní. Na tradice se zkrátka nezapomíná, takže houbový kuba nesmí během vánočních svátků na vašem stole rozhodně chybět!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

140 g
Ječné kroupy
140 g
Pohanka loupaná, kroupy
56 g
Sušené houby
1.5 lžíce (+ na vymazání pekáče)
Vepřové sádlo škvařené
1 ks
Cibule žlutá
2.5 stroužku
Česnek
5 g
Žampiony
1 lžička
Majoránka
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Oba druhy krupek uvařte podle návodu na obalu, poté zceďte. Mezitím zalijte sušené houby horkou vodou a nechte je nabobtnat.
2
Pak je přeceďte, houby vymačkejte, nálev uschovejte. V kastrolu rozpusťte sádlo a dozlatova na něm opečte cibuli a česnek.
3
Přidejte sušené houby i čerstvé žampiony, podlijte houbovým nálevem a opékejte, dokud se tekutina nevsákne.
4
Pak vmíchejte kroupy, ochuťte majoránkou, osolte a opepřete.
5
Pekáč nebo kulatou zapékací formu vymažte sádlem a přemístěte do něj připravenou směs.
6
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 30 minut, až se na povrchu vytvoří zlatavá kůrka.

Další recepty