Luštěniny rozhodně nejsou nudné!

Při vzpomínce na čočku ze školní jídelny se vám možná dělají osypky, ale naše recepty vás přesvědčí, že i luštěniny mohou být lahodné. Do této skupiny patří čočka, cizrna, hrách, fazole, ale třeba i arašídy. Dejte luštěninám šanci a zařaďte je do svého jídelníčku, vaše tělo vám poděkuje!

Příprava

Možná nejčastěji kupujete luštěniny již předvařené v plechovce. Je to sice nejjednodušší způsob, ale někdy zkuste koupit čočku nebo cizrnu v syrovém stavu, příprava totiž není nijak složitá a navíc ulevíte své peněžence.


Pokud kupujete syrovou luštěninu, určitě nevynechejte namáčení, bude díky tomu stravitelnější. Ale aby se to “nepletlo”, samozřejmě existují i nějaké ty výjimky. Třeba taková červená čočka namáčení nepotřebuje, a proto je vhodná ve chvíli, kdy vás tlačí čas. Teď ale zpět k namáčení!


Než s ním začnete, vybranou luštěninu pořádně opláchněte ve studené vodě. Poté dejte odměřenou porci do misky s trojnásobným množstvím vody. Nejlepší je nechat luštěninu namáčet přes noc, ale pokud to není možné, postačí i méně. Převážně záleží na tom, jak je luštěnina velká – čočce budou stačit 2 hodinky, ale fazolím dopřejte alespoň 10 hodin. Po uplynulé době luštěninu opět propláchněte a pusťte se do vaření. Doba se opět odvíjí od velikosti luštěniny a délce namáčení.


Máte navařeno spoustu luštěnin dopředu? Nebojte se je po menších porcích zmrazit. Později budete vděční, že je máte po ruce. 


Vaření

Určitě znáte novoroční klasiku, čočku nakyselo. První den roku je sice už dávno pryč, ale i tak můžete zkusit variaci této oblíbené klasiky. Uzené maso skvěle doplní i vajíčko nebo třeba párek. Experimentujte bez obav a nahraďte luštěninami třeba maso. Z fazolí jsou výborné placičky do veganských burgerů, z červené čočky můžete připravit zase vege verzi klasické sekané. Pokud jste naopak zarytí masožravci a taková představa se vám nepozdává, spojte maso s luštěninou a připravte si masové kuličky s omáčkou z červené čočky!


Cizrna je skvělá potravina, protože nemá příliš výraznou chuť, ale jídlo je díky ní sytější. Nebojte se ji přihodit k pečené zelenině, upéct ji jen tak s kořením nebo s dušenou mrkví a citronem. Jednoduše se dá přimíchat i do všemožných salátů – ať už jako hlavní hvězda pokrmu, nebo v kombinaci s červenou fazolí.


A co takový hummus? Už jste ho někdy ochutnali? Tuto ikonickou pomazánku bez problému připravíte i doma, její hlavní ingrediencí je totiž právě cizrna. Stačí ji uvařit a rozmixovat s olivovým olejem, česnekem, kmínem, solí a pastou tahini (pokud ji doma nemáte, můžete vynechat). Z cizrny se dělá i klasický falafel – vyzkoušejte ho buď samotný, nebo ve výtečné buddha bowl, misce plné chutí.  Láká vás něco krémového a poctivého, co zahřeje? Zkuste naši hrachovku s badyánem nebo krémovou červenou čočku s rajčaty.


I do sladkého se hodí!

Hledáte nějakou zdravou verzi sladké svačinky? Ujídali jste jako malí těsto při pečení sladkých dobrot? Z luštěnin si můžete připravit těsto na cookies, které ale nebudete péct a sníte ho syrové! Rozmixujte uvařenou cizrnu nebo bílé fazole, přidejte trochu mandlové mouky nebo ovesných vloček, oříškové máslo, javorový sirup, všeho podle chuti. Nakonec přisypte kousky čokolády a voila! Máte perfektní svačinku jako z dětského snu plnou zdravých tuků a bílkovin! 


Řadíte se mezi fanoušky spíše slaných pochutin? Vařenou cizrnu rozprostřete na plech, posypte vaším oblíbeným kořením a pečte dozlatova na 190 °C. 

Zázračný nálev

Slyšeli jste někdy o aquafabě? Toto slovo v latině znamená úplně jednoduše voda z luštěnin. Je to tekutina, která je v plechovce s cizrnou a zvládnete z ní ukuchtit všemožné dobroty! Má totiž skvělou vlastnost – dá se našlehat stejně jako vaječné bílky! 


Máte chuť na čokoládovou pěnu? Vyšlehejte aquafabu, přidejte rozpuštěnou čokoládu, trochu rostlinného nebo kravského mléka, podle chuti doslaďte, nechte ztuhnout v ledničce a užívejte si tuto neobvyklou, ale také nezvykle chutnou dobrotu! Je výbornou alternativou pro vegany nebo třeba alergiky na vejce. Z aquafaby zvládnete připravit i veganské pusinky, majonézu nebo šlehačku! Nevěříte? Zkuste to a budete mile překvapeni, jak výborná vychytávka to je.

Tip na závěr

Luštěniny můžete zkusit i naklíčit! Mladé klíčky obsahují obrovské množství vitamínů a není vůbec složité si je doma připravit. Ale pozor, ne všechna semínka se mohou v naklíčené podobě jíst. Skvělý článek na toto téma sepsala třeba Kitchenette, tak se podívejte.


Title photo by Tijana Drndarski on Unsplash

Redakce Gusto Academy