Jaké brambory na salát či kaši? Vše, co byste měli vědět o bramborách nejen v čase adventu!

Title photo by Monika Grabkowska on Unsplash
Brambory, které se u nás poprvé objevily v 17. století, jsou stále velice oblíbenou přílohou. I když jejich spotřeba kvůli zvýšenému zájmu o těstoviny a rýži malinko klesá, přesto ročně každý průměrný Čech spotřebuje přibližně 63 kg* brambor. Brambory je možné připravovat na mnoho různých způsobů a velice žádané jsou také v období Vánoc. Vyznáte se ve varných typech brambor a víte, z kterého se připravuje třeba bramborový salát?

Varné typy brambor a jak se v nich vyznat

Existují různé odrůdy žlutých a červených brambor. Možná znáte lidově řečeno “staré” a “nové” neboli “rané” brambory, které se samozřejmě odlišují i svým použitím v kuchyni. Brambory se však především rozdělují na tři základní varné typy. Ty se označují písmeny A, B a C. Na základě tohoto označení existují doporučení využití brambor k přípravě konkrétních pokrmů. 


  • Varný typ A se hodí hlavně do salátů nebo pro vaření ve slupce. Tyto brambory jsou tvrdé a nerozvaří se vám. 
  • Varný typ B má všestranné využití. Mají přirozenou moučnou konzistenci a jsou o něco měkčí než varný typ A. Tyto brambory můžete využít jako přílohu, k zapékání a do polévek a gulášů. Protože jsou nejvíce univerzální, klidně se dají použít i ke stejnému účelu jako varný typ A a varný typ C. 
  • Varný typ C brambor je nejvíce moučný a měkký. Proto se tyto brambory hodí na přípravu bramborové kaše, k nastrouhání na bramborové placky a také ke smažení jako hranolky nebo krokety či opékané brambory. 


Photo by Andrey Metelev on Unsplash

Jak skladovat brambory přes zimu

Brambory je vhodné uchovávat tak, aby nám přes zimu nenaklíčily nebo neshnily. Vyberte si odrůdu brambor a varný typ dle vaší preference a pokud nemáte sklep, kupujte si raději menší množství, které můžete brzy spotřebovat. Brambory nesmí zůstávat v neprodyšném obalu a neměly by nikdy navlhnout. Pokud jich skladujete větší množství, určitě je nevrstvěte na sebe a nechte je takzvaně dýchat. 


Ideální teplota pro skladování brambor by neměla klesnout pod pověstné 4 °C, jinak by vám brambory mohly namrznout a znehodnotit se. Zda se tak stalo poznáte podle nasládlé chuti. Poté už nevydrží dlouho, takže z nich můžete připravit třeba bramborovou kaši.

Naklíčené brambory – dají se jíst?

A jak je to s klíčky? Do jednoho centimetru jsou klíčky ještě v pořádku. Dají se vykrojit a brambory můžete bez obav zkonzumovat. Klíčky delší než 1 cm už mohou ohrozit vaše zdraví, proto takové brambory raději vyhoďte nebo zasaďte. Naklíčené hlízy totiž obsahují jedovatý solanin. Abyste se otrávili, museli byste sníst velké množství dlouhých bramborových klíčků, což sice reálně nehrozí, ale konzumace se i tak nedoporučuje. Pokud brambory naklíčí, klíčky vždy odstraňte. 


Proč se do brambor při vaření přidává kmín?

Starší brambory nebo již lehce naklíčené brambory však nemusíte vyhodit. Abyste brambory lépe strávili, pomůže vám kmín. Právě ten se tradičně přidává do vody, ve které se brambory vaří. Je to proto, že zlepšuje jejich chuť, podporuje snadnější stravitelnost a navíc pomáhá odbourávat jedovatý solanin.  

Jak uvařit brambory, aby neztratily vitamín C?

Brambory sice obsahují vitamín C, ale většinu ho ztrácejí díky dlouhému louhování a vaření ve vodě. Skvělým tipem, jak uvařit brambory tak, aby si zachovaly co nejvíce tohoto vitamínu, je vařit je ve slupce. K tomuto účelu je nejlepší varný typ A. Kromě toho můžete oloupané a nakrájené brambory rovnou zalít vroucí vodou z konvice, čímž se zkrátí doba jejich louhování ve vodě. Důležité však je vodu z brambor nevylévat. Využít se dá k přípravě polévky nebo omáčky. 


Stejně tak můžete brambory připravit v páře nebo je orestovat či osmažit. Tímto způsobem úpravy ztrácejí vitamínu C zase o něco méně. 

Co se slupkami od brambor?

Pokud brambory oloupete a nemáte doma hospodářská zvířata, která by si na slupkách od brambor pochutnala, lze slupky od brambor využít i jinak. Existuje množství domácích rad a babských tipů od možnosti nabarvit si slupkami z brambor vlasy přes čištění pleti až po jejich usmažení do podoby křupavých chipsů.


Photo by Peter Schad on Unsplash

Co se zbylými bramborami?

Brambory jako přílohu zná každý a receptů s bramborami existuje nespočet. Brambory jako hlavní chod bez masa ocení i vegetariáni a vegani. Ať už se jedná o bramborovou kaši, nastavovanou bramborovou kaši, vařený brambor či pečený brambor. Pokud řešíte otázku jak využít zbytky brambor v kuchyni, vsaďte na osvědčené brambory s vajíčkem, hemenex, chalupářskou omeletu nebo třeba bramborovou kaši osmaženou v těstíčku či v trojobalu s kouskem zeleniny či uzeniny. 

Jak si pochutnat na bramborách o Vánocích

Brambory neodmyslitelně patří k Vánocům. Jsou důležitou přílohou na Štědrý den, a to nejen v podobě klasického bramborového salátu. Kdo má potíže se žlučníkem nebo preferuje zdravější variantu úpravy brambor, připraví si bramborový salát se zeleninou bez majonézy nebo si brambory ke smaženému kapru uvaří ve slupce. 



A perlička na závěr? Brambory se říká také jednomu výbornému vánočnímu cukroví, které se připravuje z marcipánu.

Redakce Gusto Academy