5 benefitů ovoce a zeleniny pro naše zdraví

Všichni tak nějak tušíme, že zelenina a ovoce by měly být pravidelnou a stabilní součástí našich jídelníčků. Proč tomu tak je? Jaké konkrétní výhody nám tahle snaha může přinést? Přečtěte si v našem článku.

Jsou výborným zdrojem vitaminů a minerálních látek

Jen těžko budete hledat lepší zdroj mikroživin, než je právě ovoce a zelenina. Zmínit můžeme vitaminy A, C nebo E. Z minerálních látek zase hořčík, zinek, fosfor nebo kyselinu listovou. Zapomínat bychom neměli ani na draslík, který patří mezi nejdůležitější minerální látky pro naše zdraví. Proto do svého jídelníčku zařaďte banány, švestky, batáty nebo avokádo.


Z našich receptů zkuste třeba batáty plněné quinoou a cizrnou, poslouží jako zdravý oběd nebo večeře. Nejen na piknik se budou hodit asijské wrapy.

Ani v obsahu vlákniny nezaostávají

Vláknina podporuje trávení, působí preventivně proti nádorovým onemocněním, má pozitivní vliv na srdce a cévy nebo díky sytícímu efektu pomáhá redukovat hmotnost. Mezi zeleninou obsahem vlákniny vyniká hrášek, brokolice nebo květák. Z ovoce zase maliny, hrušky nebo jablka.


Do zdravého životního stylu snadno zapadne recept na grilovaná kuřecí prsa s hráškovým pyré. Zeleninové rizoto vás už nebaví? Namísto rýže zkuste použít quinou a uvidíte, že to bude zajímavé zpestření.

Obsahují málo energie a tuku

Nízký obsah kalorií a tuku ocení zejména ti, kteří mají za svůj aktuální cíl nějaké to kilo shodit. I v této kategorii ale existuje pár výjimek. Patří mezi ně třeba avokádo nebo olivy, obsahují více tuku. I na letní grilování se vám bude hodit recept na kuskus se zeleninou.


Určitě vyzkoušejte také netradiční zelný salát s granátovým jablkem a ořechy.

Fungují jako prevence proti civilizačním onemocněním

Ovoce a zelenina obsahují biologicky aktivní látky, které mohou fungovat preventivně proti onemocněním jako je cukrovka 2. typu, onemocnění cév a srdce, vysoký krevní tlak, mrtvice nebo nádorová onemocnění. Takové účinky jsou připisovány brokolici, kapustě nebo zelí.


Zkuste třeba netradiční salát s brokolicí a makovým dresingem. Nebo kuskus s kuřecími nudličkami a zeleninou.

Nabízí širokou paletu úprav

Ani zdaleka se nemusíte zaměřovat jen na čerstvou zeleninu, to by byla tak trochu nuda. S létem je neodmyslitelně spjato grilování a pro něj je zelenina jako stvořená.


Nejen vegetariánům bude chutnat sendvič s grilovanou zeleninou a sýrem. Další tipy na vegetariánskou grilovačku přihodíme v tomto článku.



Mimo sezonu se nebojte ani zeleniny mražené. Překvapivě může být nutričně hodnotnější než některé druhy čerstvé zeleniny, které k nám cestují zdaleka. Boom také zažívá zelenina kvašená. Tu si můžete připravit i doma. Podívejte se, jaké benefity pro naše zdraví má a jak ji připravit doma.

Co si z článku odnést

Že jsme vás motivovali a rádi byste zapracovali na tom, aby váš jídelníček byl na ovoce a zeleninu bohatší? To nás těší.


Pak se možná ptáte, kolik, čeho vlastně jíst. Dle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli denně sníst alespoň 600 g ovoce a zeleniny. Jejich ideální poměr by měl být 1:2, tedy 200 g ovoce a 400 g zeleniny. 


Některé studie ale uvádějí, že největších zdravotních benefitů a prevenci rizika onemocnění srdce a cév se dosáhne až při příjmu cca 800 g ovoce a zeleniny za den, jejich zvýšeného příjmu se tedy nemusíme bát.

Tereza Havlínová