Zeleninové hranolky s majonézou z červené čočky


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
  • Vegetarián
Skvělá chuťovka k vínu, perfektní příloha, ale také hlavní chod. Zeleninové hranolky s majonézou z červené čočky od Maruškyveg vás opravdu přesvědčí, že v jednoduchosti je síla!⁠

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Celer s natí
4 ks
Mrkev
2 ks
Syrová řepa
Slunečnicový olej s vitaminem D
6 stroužků
Česnek balený
1 snítka
Rozmarýn
Mlýnek mořská sůl

Majonéza z červené čočky
150 g
Červená čočka loupaná celá
80 ml
Slunečnicový olej s vitaminem D
0.5 plodu
Šťáva z citronu
1 lžíce
Hořčice plnotučná
1 stroužek
Česnek balený
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Nejdřív uvařte červenou čočku v dvojnásobném množství vody (300 ml) na kaši, trvá to 20–30 minut.
2
Poté ji nechte vychladnout a mezitím si připravte zeleninové hranolky.
3
Všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte a osušte. Přebytečná voda ze zeleniny není žádoucí, jinak by hranolky nebyly tak krásně křupavé.
4
Zeleninu promíchejte s olejem, prolisovaným česnekem a rozmarýnem a pečte v troubě 40–50 minut na 220 °C. Hranolky osolte až po dopečení.⁠
5
Jakmile je čočka vychladlá, rozmixujte ji s olejem, šťávou z citronu, hořčicí, solí a pepřem.
6
Nakonec prolisujte stroužek česneku a můžete přidat i nějakou bylinku.⁠
7
Upečené a dosolené hranolky podávejte s hotovou majonézou.⁠