Vylepšená kontinentální snídaně: Vejce Benedikt s holandskou omáčkou


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Snídaně
Abyste si dopřáli luxusní snídani, není nutné se zrovna ubytovat v pětihvězdičkovém hotelu. S naším receptem zvládnete ve světě tolik milovaná vejce Benedikt s poctivou holandskou omáčkou a vypečenou šunčičkou i doma hned po probuzení. Pro pocit dokonalého rozmazlení nezapomeňte na čerstvé pečivo, oblíbenou marmeládu, čerstvý džus a voňavou kávu nebo čaj. Doporučujeme servírovat do postele.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Máslový toustový chléb
2 ks
Světlý venkovský bochánek
60 g
České máslo 84 % mléčného tuku
2 plátky
Tradiční Pražská šunka
2 ks
Vejce M10 podestýlka
130 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Ocet
2 ks
Žloutek
Citrónová šťáva z koncentrátu
1 lžíce
Voda
Sůl
Pepř

Příprava

1

POSTUP HOLANDSKÁ OMÁČKA

Oddělte žloutky a máslo nakrájejte na menší kousky.
2
Ve vodní lázni šlehejte žloutky metličkou, postupně přidávejte kousky másla.
3
Průběžně přilévejte do žloutku vývar či vodu.
4
Holandská omáčka je hotová tehdy, kdy je krásně spojená a krémová.
5
Na závěr vmíchejte citronovou šťávu.
6

POSTUP VEJCE BENEDIKT

Do rendlíku dejte vodu a ocet a přiveďte k varu.
7
Vyklepněte vajíčko do hrnečku a počkejte, než se voda začne vařit.
8
Udělejte vodní vír pomoci lžíce, do víru vylijte vajíčko a nechte ho vařit 2–4 minuty (záleží, jak moc tuhý chcete žloutek).
9
Na pánvi si rozpusťte máslo a opečte bochánky se šunkou dozlatova.
10
Křupavé bochánky servírujte na talíř, na bochánek položte šunku.
11
Vyndejte zastřené vejce z vody, osušte a jemně ho položte na šunku.
12
Holandskou omáčku přelijte přes vajíčko.