Vepřová pečeně na rozmarýnu


Připraveno za
75 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Vepřová pečeně je ideální na pečení v celku, ale hodí se i na řízky nebo minutky. Pečená vcelku je perfektním nedělním obědem pro celou rodinu. Čerstvý rozmarýn pak skvěle dochutí nejen maso, ale i zeleninovou přílohu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na maso
1500 g
Vepřová pečeně bez kosti
3 g
Cibule bílá
3 stroužek
Česnek
Rozmarýn
0.25 lžička
Uzená paprika
1 lžička
Třtinový cukr very dark
1 lžička
Sušený česnek
0.25 lžička
Pepř
1 lžička
Sůl

Zelenina
1000 g
Brambory Grenaille
1 svazek
Mrkev

Příprava

1
Nejprve vepřové maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Nařežte horní tukovou vrstvu do mřížky.
2
V misce smíchejte koření: 1 lžičku soli, ½ lžičky uzené papriky, ½ lžičky pepře, 1 lžičku sušeného česneku a 1 lžičku cukru. Přidejte také najemno nasekané 3 snítky čerstvého rozmarýnu.
3
Koření vetřete do zářezů masa.
4
Rozpalte pánev a vepřovou pečeni ze všech stran zprudka opečte, aby se maso zatáhlo a odložte ho stranou.
5
V pánvi orestujte na proužky nakrájenou cibuli a česnek.
6
Do pekáče dejte vrstvu cibule, na ni položte pečeni a přilijte skleničku vody nebo vývaru. Maso by se v tekutině nemělo koupat.
7
Pečte na 140 °C asi hodinu a půl. 
8
Půl hodiny před koncem pečení přidejte k vepřové pečeni brambory a mrkev nakrájenou na hranolky. Brambory nemusíte loupat, stačí je očistit kartáčkem. 
9
Zeleninu zakápněte olivovým olejem, osolte a přidejte pár snítek rozmarýnu.
10
Před nakrájením nechte vepřovou pečeni chvilku odpočinout. Podávejte přelitou výpekem.