Velikonoční zajíček


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Snídaně
  • Sezónní recepty
Velikonočního beránka vám jistě nemusíme představovat! Co si ale letos místo něj doma upéct zdravého velikonočního zajíčka? Zajíček je hotový během hodiny a jistě si na něm pochutná celá rodina. Kromě toho, že skvěle chutná, bude i krásně zdobit váš stůl.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 300 g
    Mrkev
  • 0.5 citronu
    Citrónová šťáva
  • 100 g
    Celozrnná jemně mletá mouka
  • 200 g
    Špaldová hladká mouka
  • 1 balení
    Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 100 g
    Med květový český
  • 150 g
    Jogurt bílý
  • 100 ml
    Řepkový olej
  • 50 g
    Vlašské ořechy - jádra
  • Rozinky trio
  • Sůl

Na vymazání formy
  • Olej

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Všechny suroviny z lednice si připravte minimálně 20 minut předem, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mrkev očistěte, nastrouhejte a vymačkejte do ní šťávu z poloviny citronu.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Ve větší míse smíchejte celozrnnou pšeničnou mouku a hladkou špaldovou mouku, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli (pro zvýraznění chuti).
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté přidejte slepičí vejce, med, bílý jogurt, řepkový olej, najemno nasekané vlašské ořechy, rozinky nebo brusinky a dobře promíchejte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Formu na velikonočního zajíčka vymažte olejem, dle potřeby vysypte moukou a vlijte do ní připravené těsto.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte cca 30–40 minut. Propečenost těsta zkontrolujte špejlí, po vytažení by měla být špejle suchá. 
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile zajíček vychladne, kolem krku mu uvažte velikonoční mašličku a posypte ho lehounce moučkovým cukrem.