Velikonoční uzel plněný vajíčkovou pomazánkou, rukolou a ředkvičkou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Pomazánky a dipy
  • Sezónní recepty
Každý rok jistě přemýšlíte, co si připravit z vykoledovaných velikonočních vajec. Vajíčková pomazánka je jasný favorit, ale co ji tentokrát připravit ještě trochu jinak? Třeba jako součást slaného kynutého uzlu, navíc s ředkvičkami a rukolou. Je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Ingredience pro 4 osoby vycházejí na přibližně 8 uzlíků. Záleží ale na jejich výsledné velikosti a jak velký budete mít hlad.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

25 g
Droždí
1 lžíce
Krupicový cukr
120 ml
Vlažná voda
500 g
Hladká mouka
2 lžičky
Mořská sůl jemná
30 g
České máslo 84 % mléčného tuku
125 ml
Pivo
Žloutek a trocha vody na potření
Mořská sůl hrubozrnná

Pomazánka
6 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
3 lžíce
Lučina
3 lžíce
Jogurt bílý
2 lžičky
Dijonská hořčice
2 lžičky
Pažitka
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Řepné lístky
Rukola
Výhonky růžového zelí
Ředkvičky

Příprava

1
Nejprve si připravte kvásek. Z čerstvého droždí a cukru umíchejte kašičku, kterou zalijte vlažnou vodou. Stejně postupujte i v případě sušeného droždí. U něj se ale kašička vytvoří až po přilití vody.
2
Kvásek nechte 15 až 20 minut nakynout.
3
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a změklé máslo. Poté přilijte pivo pokojové teploty a rukou nebo robotem vše řádně smíchejte.
4
Na závěr přidejte kvásek a hněťte tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní těsto.
5
Vytvarujte ho do bochánku a nechte alespoň půl hodiny kynout pod utěrkou. Troubu předehřejte na 200 °C a začněte připravovat uzly.
6
Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 stejně velkých dílů. Z každého pak rukama vypracujte váleček dlouhý asi 50 cm (na krajích může být trochu užší).
7
Jeho konce přeložte přes sebe a poté těsto jedenkrát zamotejte do volného uzlíku s menším otvorem uprostřed.
8
Na každém konci by vám z válečku mělo zbýt ještě pár cm. Jeden konec těsta omotejte zvenku kolem uzlu a poté vrchem dovnitř otvoru.
9
Stejně postupujte i na druhé straně, ale konec válečku musí na závěr směřovat spodem. Oba konce se vám spojí uprostřed uzlíku, a proto je musíte lehce stlačit, aby se nerozpojily.
10
Hotové kousky postupně skládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dokynout. Po nakynutí potřete uzly rozšlehaným žloutkem s trochou vody a posypte hrubozrnnou solí.
11
Plech umístěte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zhnědnutí, přibližně 20 minut.  
12
Vejce uvařte natvrdo, nechte lehce zchladnout a poté oloupejte a rozkrájejte kráječem na vajíčka. Lučinu smíchejte v míse s jogurtem, hořčicí a nasekanou pažitkou.
13
Přidejte vejce, směs umíchejte vidličkou a podle chuti osolte a opepřete. 
14
Hotový uzel podélně rozkrojte, naplňte vajíčkovou pomazánkou a ozdobte rukolou, řepnými listy, výhonky a plátky ředkviček.