Vánoční vaječný likér


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Nápoje a koktejly
  • Sezónní recepty
Co by to bylo za Vánoce bez domácího vaječňáku? Pokud nemáte svůj recept, ale rádi byste se pustili do domácí přípravy, čtěte dál. Poctivý vaječný likér k dotvoření sváteční atmosféry prostě nesmí chybět.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 ml
Smetana ke šlehání 33%
300 ml
Kondenzované slazené mléko
90 ml
Kondenzované neslazené mléko 9%
1 ks
Vanilkový lusk
7 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
180 ml
Rum

Příprava

1
Smetanu a kondenzovaná mléka nalijte do hrnce.
2
Vanilkový lusk rozkrojte, z obou polovin vyškrábněte nožem semínka a přidejte je do základu.
3
Zbylý lusk přihoďte také a vařte cca 5 minut na nízkém plameni.
4
Poté obě poloviny lusku vylovte, tekutinu přelijte do libovolné nádoby a nechte vychladit.
5
Do hlubší mísy vyklepněte žloutky (bílky si můžete uschovat a využít je třeba na pusinky), postavte je nad vodní lázeň a šlehejte ručně metličkou.
6
Zahřívejte maximálně do 42 °C, teplotu kontrolujte teploměrem.
7
Postupně zašlehejte smetanu svařenou s vanilkovým luskem a opět za stálého šlehání zahřívejte do 73 °C.
8
Po zhoustnutí sceďte a při chlazení občas promíchejte.
9
Po zchlazení přimíchejte rum a hotový likér přelijte do uzavíratelné lahve. Uchovávejte v lednici maximálně týden.

Další recepty