Vánoční houbová polévka se žampiony


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Sezónní recepty
Ke štědrovečerní večeři se v českých domácnostech většinou servíruje rybí nebo hrachová polévka. Pokud nejste zrovna příznivci těchto dvou polévek nebo chcete vyzkoušet něco nového, vsaďte na naši krémovou houbovou polévku s žampiony.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 3 ks
    Brambory A
  • 1 ks
    Pórek
  • 130 g
    Žampiony
  • 1 l
    Zeleninový vývar
  • 120 ml
    Smetana na vaření
  • 5 lžíce
    Olej
  • Sůl
  • Růžový pepř
  • Muškátový oříšek

Na dodělání
  • Nasekaná petržel

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Třetinu žampionů nakrájejte na plátky, opražte na oleji a nechte stranou. Použijte je na ozdobení polévky.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Pórek nakrájený na kolečka opražte na rozpáleném oleji, do kterého následně přidejte zbytek nahrubo nakrájené zeleniny. Vše orestujte a pak zalijte připraveným zeleninovým vývarem pokojové teploty.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Vše osolte a vařte do měkka přibližně 15 až 20 minut. Když zelenina změkne, polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a vše dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, pepřem a čerstvou petrželkou.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Podávejte s plátky opražených žampionů a najemno nakrájenou petrželkou.