3 tipy na vánoční tabuli: nasladko i naslano


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Vegetarián
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Vánoce klepou na dveře a pro všechny, kteří milují pečení, nastává nejkrásnější období v roce! Zcela beztrestně můžeme totiž v kuchyni trávit času, kolik jen budeme chtít, probírat se kuchařkami, péct osvědčené klasiky i experimentovat s novými recepty a provonět celý byt skořicí, kardamomem a vanilkou. A tohle všechno je navíc oceněno našimi nejbližšími! Máme pro vás tři recepty – jeden klasický, další na nepečené cukroví a jeden slaný, abyste měli co zakousnout u pohádky, když už vám bude připadat, že toho cukru bylo letos až až.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Marokánky
0.25 l
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
80 g
Třtinový cukr very dark
20 g
České máslo 84 % mléčného tuku
40 g
Hladká mouka
100 g
Kandovaná směs
120 g
Směs jader ořechů
100 g
Čokoláda na vaření

Čokoládové košíčky
200 g
Čokoláda na vaření
100 g
Jádra lískových ořechů
4 lžíce
Smetana ke šlehání 33%
0.5 lžičky
Skořice
150 g
Kandovaná směs

Čedarové spirálky
200 g
Hladká mouka
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Mlýnek mořská sůl
1 ks (na potření)
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
2 lžíce
Voda
Růžový pepř
100 g (nastrouhaný)
Vintage cheddar

Příprava

1

POSTUP MAROKÁNKY S KANDOVANÝM OVOCEM

Do hrnce dejte mléko, cukr, mouku a máslo. Svařením vám vznikne tužší hmota. Sundejte z plamene pryč.
2
Do hmoty přidejte kandované ovoce, ořechy a nechte vychladnout.
3
Na plech s pečicím papírem tvarujte navlhčenou lžičkou ploché hromádky tak, aby se nedotýkaly navzájem. Pod každou hromádku položte špejli a zatlačte na směs.
4
Plech dejte do rozpálené trouby na 200 °C, následně snižte na 160 °C. Pečte dozlatova cca 20–30 minut podle toho, jakou velikost a tvar zvolíte.
5
Nechte vychladnout a můžete je potřít čokoládou.
6

POSTUP ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S OŘECHY A KANDOVANÝM OVOCE

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a smetanu.
7
Naplňte papírové košíčky do poloviny.
8
Navrch přidejte kandované ovoce a nasekané ořechy.
9
Na každý košíček dejte malou špetku skořice.
10
Dejte ztuhnout do lednice.
11

POSTUP ČEDAROVÉ SPIRÁLKY S RŮŽOVÝM PEPŘEM

Do mouky přidejte dvě špetky soli a promíchejte.
12
Přidejte máslo a propracujte ručně.
13
Postupně přidávejte vodu tak, aby těsto nelepilo, každá mouka saje jinak.
14
Z těsta vypracujte cca 40 cm dlouhé provázky, které namotávejte na tukem vymazané kremrolové trubičky (použít můžete i válečky z alobalu).
15
Předehřejte troubu na 180 °C, spirálky potřete vyšlehaným vajíčkem a posypte jemně strouhaným čedarem a růžovým pepřem.
16
Pečte 15–20 minut dozlatova.