Tiramisu s ostružinami


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Sezónní recepty
Italský dezert tiramisu jistě znáte. Spousta krému, piškotů a voňavé kávy. Věděli jste ale, že můžete připravit opravdu skvělou variantu se sezonními ostružinami? Věříme, že si ji zamilujete po první lžicce.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 125 g
    Mascarpone
  • 125 g
    Odtučněný tvaroh
  • 2 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 28 g
    Krystalový cukr
  • 200 ml (silná)
    Plantážní zrnková káva
  • Mandlový likér Amaretto
  • 10 ks
    Ladyfingers cukrářské piškoty
  • 120 g
    Ostružiny
  • Čerstvá máta
  • Med lesní český
  • Mořská sůl jemná

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Žloutky oddělte od bílků, třeba pomocí PET lahve (celý trik najdete ve videu).
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Ty dejte  zatím bokem do větší mísy a bílky přendejte do vyšší nádoby. 
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte trochu cukru, špetku soli a čistým el. šlehačem vyšlehejte tuhý sníh. Musí držet tvar a lesknout se.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Stejnými metličkami můžete v druhé míse vyšlehat žloutky se zbytkem cukru do pěny. Žloutky by měly zesvětlat. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Ke žloutkům následně přimíchejte mascarpone, tvaroh a tuhý sníh. Již nešlehejte. Vznikne vám základní krém.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Část ostružin rozmixujte v mixéru, abyste si udělali ovocný přeliv. Pokud máte ovoce dostatečně zralé, není třeba ho doslazovat, ale pokud to není úplně ono, můžete použít med. 
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Uvařte si opravdu silnou kávu, do které nalijte kapku mandlového likéru Amaretto.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Cukrářské piškoty postupně namáčejte v kávě smíchané s likérem a vyložte s nimi dno skleněné mísy. Na dvacet piškotů budete potřebovat asi 400 ml kávy.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mísy navrstvěte část ovocného přelivu.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte připravený krém a stejným způsobem zopakujte druhou vrstvu (piškoty, přeliv, krém).
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte zatuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Před servírováním použijte k dozdobení zbývající ostružiny a lístky máty.

Další recepty