Teplý salát s pečeným husím prsem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Těšíme se na oslavy sv. Martina, ale klasická husa s knedlíkem a zelím vám nic neříká? Nevadí, i tak můžete tradici dodržet, jen v trochu jiném pojetí. Stačí si připravit tento teplý salát s husím prsem. Naprosto vynikající!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 ks
Husí prsa
24 ks
Růžičková kapusta
4 ks (příp. žlutá a fialová)
Mrkev
4 ks (červená a žlutá)
Paprika zeleninová
0.5 ks
Dýně hokkaido
16 ks (uvařené ve slupce)
Brambory A
1 ks
Kukuřice
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Estragon
4 lžičky
Dijonská hořčice
4 lžičky
Med květový český
4 lžíce
Voda
Ocet balsamico di modena
Olivový olej extra panenský

Příprava

1
Nejprve si na husím prsu nařízněte kůži a z této strany ho osolte. Z druhé strany prso osolte, opepřete a posypte estragonem.
2
Maso opékejte na pánvičce nasucho a kůží dolů, hezky pomalu.
3
Sádlo slijte do misky bokem a prso během pečení občas přimáčkněte. Jakmile je strana upečená dozlatova a dokřupava, nechte maso zatáhnout ze zbývajících stran (z posledního slití si nechte asi dvě lžíce výpeku na pánvičce).
4
Poté dejte dopéct do trouby na 180 °C cca 20 minut kůží nahoru.
5
Mezitím si nakrájejte všechnu zeleninu, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a přidejte sůl, pepř a estragon.
6
Zvyšte teplotu trouby na 200 °C, změňte program na gril s ventilací a pečte 20 minut. Nezapomeňte zeleninu promíchat v půlce času.
7
Zálivka je pak hotová hned: zahřejte výpek, přidejte vodu, med, hořčici a balsamico.
8
Jakmile máte upečeno, promíchejte zeleninu se zálivkou, nakrájejte husí prso a můžete se pustit do hodování.⁠