Tarte Tatin s vanilkovou zmrzlinou


Připraveno za
75 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Sladká jídla
  • Těsta a pečení

Tenhle francouzský koláč asi nemusíme dlouze představovat. Je to ovoce (nejčastěji jablka) povařené v karamelovo-máslové omáčce, následně přikryté plátem listového těsta a upečené v litinové pánvi v troubě.


Koláč dostal své jméno po dvou sestrách Tatinových, které ve Francii provozovaly hotel. A jak už to tak občas bývá, koláč vznikl úplnou náhodou. Jedna ze sester pekla pro hosty apple pie, ale zamyslela se a nechala jablka restovat v pánvi s máslem a cukrem tak dlouho, že se připálila. Rozhodla se je přikrýt listovým těstem a dopéct v troubě.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Forma 26 cm
6 ks
Jablka
0.5 lžičky
Mletá skořice
0.5 ks
Citronová kůra

Omáčka
100 g
Krystalový cukr
0.5 ks
Dřeň z vanilkového lusku
30 g
Voda
40 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Těsto
1 ks
Listové těsto čerstvé

Na dodělání
Vanilková zmrzlina

Příprava

1
Nejprve si připravte suroviny karamel. Do misky s cukrem vložte zrníčka z vanilky a mezi prsty směs promněte. Odvažte máslo na karamel a nechte odpočívat na pracovní ploše.
2
Jablka omyjte, oloupejte, nakrojte na čtvrtiny a vykrojte z nich jadřince. Čtvrtky jablek přesuňte do mísy, přidejte k nim mletou skořici, kůru z citronu, citronovou šťávu a sůl. Stěrkou promíchejte.
3
Do litinové pánve (případně nerezové pánve) nasypte cukr s vanilkou tak, aby byl rovnoměrně po celé ploše. Cukr zalijte opatrně vodou tak, aby byl mokrý. Pánev zapněte na střední stupeň, vařečkou promíchejte a nechte cukr, aby se rozpustil. Průběžně tu a tam promíchejte, pokud je třeba.
4
Jakmile začne směs bublat, odložte vařečku a už ji nepoužívejte. Stále na střední výkon nechte cukr přeměnit do jemné jantarové barvy. Pokud v průběhu tohoto procesu se vaří karamel na různých místech rychleji, pánev opatrně uchopte v ruce do vzduchu a pohybem v zápěstí nechte rozpuštěný karamel přes sebe přelévat. Takto se vyhnete tomu, aby byl někde karamel hořký a jinde světlý.
5
Jakmile má karamel jemnou jantarovou barvu, ihned do něj stěrkou energicky máslo vmíchejte. Nejspíš bude směs bublat a prskat, což je typická reakce po přidání másla do horkého karamelu. Nemusíte se bát. Máslo vmíchejte do karamelu a přidejte jablka. Pokud by se vám stalo, že se trošku máslo rozdělí anebo že se cukr lehce shlukne do hrudek, nepřestávejte směs zahřívat na střední výkon a neustále stěrkou míchat, dokud se máslo zpět nespojí anebo cukr nerozpustí. Jablka nechte v karamelovo-máslové omáčce celkem zhruba deset minut povařit za občasného míchání.
6
Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzduch). Rošt připravíme do spodní třetiny trouby.
7
Listové těsto vyjměte z lednice, rozválejte válečkem do placky (můžete si pomoct troškou mouky, aby se těsto nelepilo), ze které vykrojte kráječem na pizzu anebo rádýlkem třeba podle pokličky kolo o průměru 32 cm.
8
Povařená jablka v omáčce stáhněte z plamene a obraťte je řeznou stranou směrem k sobě. Pohledová strana koláče po vyklopení bude tak mít pěkná vypouklá jablíčka.
9
Vykrojené těsto namotejte na váleček a položte ho na jablka. Okraje stěrkou zasuňte do pánve a pánev s koláčem vložte péct do trouby.
10
Pečte podle pokynů na obale listového těsta, u nás to trvalo 28 minut. Těsto bylo zlatavé už zhruba po čtvrt hodince, a tak jsme na zbytek času položili na těsto alobal.
11
Po vytažení z trouby nechte koláč zhruba 3 minuty odpočinout, poté na něj položte velký talíř a s pomocí utěrek opatrně pánev s talířem obraťte. Koláč servírujte buď ještě teplý s kopečkem smetanové zmrzliny, anebo studený klidně jen tak.