Tarte Flambée neboli Alsaský cibulový koláč


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
Slavný recept, který má hned několik názvů, ale vždy znamenají to stejné. Ať už tedy narazíte na označení Tarte Flambée, Flammkuchen nebo Alsaský cibulový koláč, budete mít vždy jasno. Je to něco mezi tenkou smetanovou pizzou a slanými krekry. Tento koláč je totiž krásně vypečený a těsto má až neskutečně tenké. Tak jdeme péct!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 250 g
    Hladká mouka
  • 0.5 lžičky
    Mlýnek mořská sůl
  • 150 ml
    Vlažná voda
  • 1 lžíce
    Slunečnicový olej s vitaminem D

Náplň
  • 200 g
    Creme fraiche
  • 200 g
    Anglická slanina
  • 200 g (nebo Ementál)
    Gruyèr
  • 3 ks (podle velikosti)
    Cibule žlutá
  • 1 špetka
    Muškátový oříšek
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Vodu smíchejte v misce se lžící oleje. Prosejte mouku do větší mísy a vmíchejte sůl k ní sůl.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Do sypké směsi postupně přidávejte vlažnou vodu s olejem a důkladně zapracujte.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Po řádném hnětení (ideálně rukama) přikryjte mísu vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte 15 minut odležet.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte krémovou náplň smícháním creme fraiche se špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a přibližně čtvrt lžičky čerstvě namletého pepře.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Můžete lehce dochutit solí (záleží na chuti slaniny).
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Cibuli očištěte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky a sýr nastrouhejte na hrubším struhadle.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzduch). Odleželé těsto rozdělte na čtvrtiny.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Na pomoučeném vále vyválejte každou čtvrtinu na velmi tenkou placku. Na každou naneste stěrkou tenčí vrstvu krému, poklaďte cibulí, slaninou a nakonec sýrem.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte cca 10–15 minut dozlatova.