Tarte Flambée neboli Alsaský cibulový koláč


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
Slavný recept, který má hned několik názvů, ale vždy znamenají to stejné. Ať už tedy narazíte na označení Tarte Flambée, Flammkuchen nebo Alsaský cibulový koláč, budete mít vždy jasno. Je to něco mezi tenkou smetanovou pizzou a slanými krekry. Tento koláč je totiž krásně vypečený a těsto má až neskutečně tenké. Tak jdeme péct!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Hladká mouka
0.5 lžičky
Mlýnek mořská sůl
150 ml
Vlažná voda
1 lžíce
Slunečnicový olej s vitaminem D

Náplň
200 g
Creme fraiche
200 g
Anglická slanina
200 g (nebo Ementál)
Gruyèr
3 ks (podle velikosti)
Cibule žlutá
1 špetka
Muškátový oříšek
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Vodu smíchejte v misce se lžící oleje. Prosejte mouku do větší mísy a vmíchejte sůl k ní sůl.
2
Do sypké směsi postupně přidávejte vlažnou vodu s olejem a důkladně zapracujte.
3
Po řádném hnětení (ideálně rukama) přikryjte mísu vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte 15 minut odležet.
4
Mezitím si připravte krémovou náplň smícháním creme fraiche se špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a přibližně čtvrt lžičky čerstvě namletého pepře.
5
Můžete lehce dochutit solí (záleží na chuti slaniny).
6
Cibuli očištěte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky a sýr nastrouhejte na hrubším struhadle.
7
Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzduch). Odleželé těsto rozdělte na čtvrtiny.
8
Na pomoučeném vále vyválejte každou čtvrtinu na velmi tenkou placku. Na každou naneste stěrkou tenčí vrstvu krému, poklaďte cibulí, slaninou a nakonec sýrem.
9
Pečte cca 10–15 minut dozlatova.