Sýrové tyčinky s prosciuttem


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Sezónní recepty
  • Slané recepty
V tomto receptu najdete samé dobré věci! Sýr a prosciutto! Naprosto božská dobroto nejen na Silvestra, ale během celých svátků i adventního času. Vlastně se vám tento recept bude hodit kdykoliv během roku. Příprava těsta je velmi jednoduchá a rozhodně se jak složením, tak chutí vyplatí oproti kdejakému kupovanému. Navíc se s těstem i skvěle pracuje a tyčinky jsou namotané raz dva.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Hladká mouka
125 g
České máslo 84 % mléčného tuku
200 g
Bločky sýra (čedar, eidam, gouda, ementál)
100 g
Zakysaná smetana
1 špetka
Sůl
Pepř
2 lžíce
Dijonská hořčice
2 balení
Prosciutto di Parma
Nastrouhaný sýr
6 ks
Čerstvá BIO vejce M

Příprava

1
Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte nakrájené máslo, nastrouhaný sýr, zakysanou smetanu, sůl a pepř. Zvolte nástavec na třená těsta a nechte robot suroviny zpracovat v lepivé těsto. Pokud robot nevlastníte, práci s těstem zvládnete i pomocí rukou.
2
Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30–60 minut odpočinout do lednice.
3
Troubu předehřejte na 190–200°C.
4
Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na velký obdélníkový plát, ten podélně rozkrojte napůl. 
5
Vzniknou tak 2 těsta ve tvaru dlouhého obdélníku. Celý plát nebo jeho část můžete potřít dijonskou hořčicí. Těsto rozkrájejte na asi 1,5 cm silné proužky. Na každý proužek položte plátek prosciutta. Proužek těsta vždy stočte/zakruťte a položte na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile je plech plný, tyčinky potřete rozšlehaným vejcem a posypte lehce sýrem.
6
S druhým plátem těsta můžete pokračovat stejně nebo ho opět potřít hořčicí a posypat vrstvou strouhaného sýra. Potom nakrájet, stočit a seshora ještě posypat znovu sýrem.
7
Pečte v troubě předehřáté na 190–200 °C, dokud tyčinky nezezlátnou a nejsou křupavé. Trvat to může 15–20 minut, dle výkonosti vaší trouby.