Původně francouzský velmi oblíbený čokoládový dezert – soufflé jsme pro vás předělali do slané podoby. Čokoládu v tomto případě zastoupí sýr a vznikne tak ideální svačinka pro každé odpoledne, ale také výtečná pochoutka pro víkendový brunch. Vyzkoušejte naše sýrové suflé, které připravíte během chvilky.
Připravte si 6 větších formiček na soufflé, důkladně je vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Začněte předehřívat troubu na 180 °C. Ohřejte si mléko, rozpusťte v rendlíku máslo a vmíchejte do něj mouku. Na mírném ohni míchejte asi 2 minuty.
2
Přilijte teplé mléko a šlehejte metlou nad ohněm – do 20 vteřin vše zhoustne. Domíchávejte mimo plotnu, ať se směs nepřichytí. Rychle zašlehejte i žloutky, dokud není směs krémová.
3
Nechte zchladnout. Vyšlehejte bílky s trochou soli. Základ se žloutky ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Je-li vlažný, vmíchejte i strouhaný sýr a nasekané bylinky. Odsuňte sníh z bílků k jedné straně misky, vedle vlijte směs. Vše opatrně promíchávejte, za 30–40 vteřin se bílky se žloutkovou hmotou spojí ve vzdušné těsto.
4
Plňte do vymazaných a vysypaných mističek do tří čtvrtin výšky a hned vkládejte do rozehřáté trouby.
5
Pečte na 170–180 °C po dobu 18–20 minut. Pokud by bylo příliš bledé, můžete na poslední minutku přepnout troubu na gril a přidat teplotu. Není třeba moc, stačí lehce zahřát horní spirálu.
Suroviny
Suroviny na
porce
140 ml
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
100 g
Nastrouhaný sýr
3 ks
Žloutek
2 ks
Bílek
60 g
Hladká mouka
80 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Sůl
Pepř
Muškátový květ
Čerstvé bylinky
Příprava
1
Připravte si 6 větších formiček na soufflé, důkladně je vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Začněte předehřívat troubu na 180 °C. Ohřejte si mléko, rozpusťte v rendlíku máslo a vmíchejte do něj mouku. Na mírném ohni míchejte asi 2 minuty.
2
Přilijte teplé mléko a šlehejte metlou nad ohněm – do 20 vteřin vše zhoustne. Domíchávejte mimo plotnu, ať se směs nepřichytí. Rychle zašlehejte i žloutky, dokud není směs krémová.
3
Nechte zchladnout. Vyšlehejte bílky s trochou soli. Základ se žloutky ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Je-li vlažný, vmíchejte i strouhaný sýr a nasekané bylinky. Odsuňte sníh z bílků k jedné straně misky, vedle vlijte směs. Vše opatrně promíchávejte, za 30–40 vteřin se bílky se žloutkovou hmotou spojí ve vzdušné těsto.
4
Plňte do vymazaných a vysypaných mističek do tří čtvrtin výšky a hned vkládejte do rozehřáté trouby.
5
Pečte na 170–180 °C po dobu 18–20 minut. Pokud by bylo příliš bledé, můžete na poslední minutku přepnout troubu na gril a přidat teplotu. Není třeba moc, stačí lehce zahřát horní spirálu.