Štrúdl z jogurtového těsta


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Těsta a pečení
Patří jablečný štrúdl k vašim oblíbeným moučníkům? Pak určitě musíte vyzkoušet náš recept na štrúdl z jogurtového těsta a uvidíte, že si na něm pochutnáte. Do náplně můžete k jablkům přidat i ořechy nebo rozinky a strouhanku vyměnit za kokos.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
300 g
Hladká mouka
200 g
Jogurt bílý
70 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 špetka
Sůl

Náplň
7 ks
Jablko
8 lžíce
Třtinový cukr
1 hrst
Vlašské ořechy - jádra
1 lžíce
Skořice
5 lžíce
Strouhanka

Na potření
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M

Příprava

1
Ve velké míse smíchejte mouku se špetkou soli, zapracujte také jogurt a máslo. Vytvořte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
2
Mezitím si připravte náplň: oloupejte jablka, vykrájejte jádřince a nastrouhejte nahrubo. 
3
Ve větší míse smíchejte s cukrem, vlašskými ořechy a skořicí. 
4
Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na dvě stejně velké části. Z každé vyválejte cca 3–5 mm silný plát a lehce posypejte strouhankou. Ta během pečení nasákne přebytečnou vlhkost z jablek. Navrstvěte náplň, zabalte a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
5
Těsto na pár místech propíchněte vidličkou, aby se štrúdl při pečení nepotrhal.
6
Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30 minut na 180 °C. Po upečení a vychladnutí ještě můžete lehce poprášit moučkovým cukrem.