Šťavnaté baby kuře s petrželkovou kaší


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Víkendové pečené kuře jste jistě servírovali už několikrát a každý si rozhodně pochutnal. Nechcete ale tuto známou klasiku českých strávníků trochu proměnit a zkusit upéct baby kuře pro všechny u stolu? Jako přílohu doporučujeme naši petrželkovou kaši a voňavou zeleninu, která má díky pečení spolu s masem zase o trochu výraznější chuť.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Baby kuře
2 kg
Mrkev
1 ks
Cibule žlutá
4 lžíce
Slunečnicový olej s vitaminem D
Mořská sůl hrubozrnná
Mlýnek pepř čtyř barev
2 snítky
Rozmarýn

Petrželková kaše
400 g
Brambory C
4 stroužky
Česnek
20 g
Hladkolistá petržel
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Muškátový oříšek
300 ml
Čerstvé mléko plnotučné (teplé)
Mlýnek mořská sůl

Příprava

1
Baby kuřata nejlépe den předem (např. večer) mírně nasolte špetkou soli a trochu vetřete i dovnitř masa.
2
Mrkev a cibuli očistěte, vše nakrájejte na menší kusy nebo klínky a dejte na plech.
3
Zeleninu mírně podlijte vodou, zakápněte olejem, osolte a opepřete.
4
Přidejte snítku rozmarýnu a na závěr na zeleninu položte nasolená baby kuřata.
5
Plech zakryjte alobalem (s několika dírkami, aby mohla unikat pára) a dejte do trouby rozehřáté na 160 °C.
6
Pečte podle velikosti baby kuřete cca 40 minut. Poté alobal odstraňte a dopečte dozlatova.
7
Kuřata v průběhu pečení polévejte výpekem (příp. podlijte lehce vodou), aby se nevysušila.
8
Brambory očistěte a uvařte v osolené vodě doměkka spolu s oloupanými stroužky česneku.
9
Slijte vodu a přidejte do hrnce najemno nasekanou hladkolistou petrželku, máslo a zlehka ovoňte muškátovým oříškem.
10
Za postupného přilévání teplého mléka vyšlehejte do hladké kaše.