Skořicový kringel s hořkou čokoládou


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Těsta a pečení
Zkoušíte rádi nové věci? Pak se vám jistě bude líbit naše netradiční sladké pečení. Tentokrát jsme se vydali na sever a přinášíme vám recept až z Estonska. Upečte si doma skořicový kringel podle našeho receptu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
300 g
Hladká mouka
125 ml
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
40 g
BILLA Bio máslo
1 balení
Vanilkový cukr
1 lžička
Krystalový cukr
1 špetka
Sůl
7 g
Sušené droždí
1 ks
Žloutek

Náplň
70 g
BILLA Bio máslo
100 g
Třtinový cukr
2 lžičky
Mletá skořice
1 balení
BILLA Premium čokoláda dark 74%

Příprava

1
V misce si založte kvásek. Vlažné mléko smíchejte se lžičkou cukru a sušeným droždím, opatrně promíchejte a dejte na 10 minut na teplé místo, aby vzešel kvásek a droždí se aktivovalo.
2
Ve větší míse smíchejte mouku, žloutek, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, špetku soli a vzešlý kvásek a v robotu nebo ručně vypracujte hladké nelepivé těsto. Dejte na hodinu a půl odpočívat pod utěrkou na teplé místo.
3
V menší misce si smíchejte rozpuštěné máslo – nesmí však být horké, s třtinovým cukrem a skořicí.
4
Hořkou čokoládu si nasekejte nadrobno.
5
Vykynuté těsto vyválejte na obdélníkovou placku o šířce zhruba 5 mm. Potřete skořicovou náplní po celé ploše a posypte nasekanou čokoládou.
6
Následně zarolujte na délku do „rolády“, kterou pak podélně rozříznete na dvě části. Ty si položte řeznou stranou nahoru a smotejte je do jednoduchého copu, který následně stočte do věnce.
7
Věnec přesuňte na plech s pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, zhruba 20–25 minut, dozlatova.
8
Hotový kringel ještě posypte moučkovým cukrem.