Silvestrovské koleno


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Sezónní recepty
Překvapte milovníky masa neodolatelným pečeným kolenem podle receptu od Honzy Punčocháře. Máme pro vás totiž tip na dokonale vypečenou kůrčičku, která vás zkrátka dostane. A to díky použití octa a soli. Pro doplnění pak stačí už jen jablečný křen, známý také jako vejmrda, a miska marinované zeleniny. Nejen silvestrovské hodování může začít!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 ks
Vepřové koleno
10 stroužků
Česnek
Mlýnek mořská sůl
Nové koření
Bobkový list
Celý pepř
Libeček
2 ks (velké)
Cibule žlutá
Voda

Na potírání
30 ml
Bílý vinný ocet
1 lžička
Mořská sůl jemná

Jablečný křen
2 ks
Jablka zelená
0.5 plodu
Šťáva z citronu
20 g
Třtinový cukr very dark
100 g
Křen
50 ml
Smetana ke šlehání 33%
Mlýnek mořská sůl

Příprava

1
Vepřové koleno protkněte česnekem a přendejte ho do pekáče.
2
Osolte, přidejte nové koření, bobkový list, celý pepř a libeček.
3
Poté přisypte nahrubo nakrájenou cibuli.
4
Koleno podlijte vodou a pečte při 120 °C doměkka asi 4 hodiny. Nezapomeňte podlévat průběžně, aby se cibule nepřipálila. 
5
Koleno poté nechte vychladnout.
6
Ocet smíchejte se solí, štětečkem naneste na kůži a připravené koleno nechte nezabalené v lednici vychladit do druhého dne, nebo cca 6 hodin.
7
Poté troubu rozpalte na 230 °C a koleno znovu pečte 30–35 minut, dokud nebude kůže úplně křupavá. 
8

Postup jablečný křen:

Jablka nastrouhejte, přidejte šťávu z citronu, sůl, třtinový cukr a křen.
9
Na závěr zjemněte smetanou.