Sekaná s vajíčkem a bazalkovou bramborovou kaší


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Ochutnejte klasiku trochu jinak! Domácí sekaná z mletého masa plněná vejci na talíři nejen skvěle vypadá, ale také výborně chutná. Když ji navíc doplníte bramborovou kaší s bazalkou, získáte výborný jarní oběd pro celou rodinu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na sekanou
800 g
Mělněné maso směs
200 g
Celozrnný toustový chléb
200 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
3 ks
Vejce M10 podestýlka
1 snítka
Tymián
3 stroužky
Česnek balený
Sůl
Pepř
30 g
Ovesné vločky
50 ml
Balená pitná voda perlivá
3 ks
vařená vejce
1 lžička
Kmín

Na kaši
800 g
Brambory C
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
100 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
Sůl
Čerstvá bazalka

Příprava

1

POSTUP SEKANÁ

Toustový chléb nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem tak, aby hezky nasákl. 
2
Do mělněného masa přidejte syrová slepičí vejce, namočený chléb, tymián, prolisovaný česnek, sůl, pepř a nahrubo namleté ovesné vločky. 
3
Přilijte perlivou vodu a vše hezky spojte. Do hotové směsi pak zhruba doprostřed vložte vejce uvařená natvrdo a vytvarujte šišku. Na povrchu by měla být sekaná hladká, uhladit ji můžete namočenými dlaněmi. 
4
Posypte kmínem, podlijte trochou vody a pečte v troubě na 170 °C přibližně 50 minut. 
5

POSTUP BRAMBOROVÁ KAŠE

Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Přidejte máslo, mléko, sůl a rozmixujte do hladké a jemné kaše. 
6
Sekanou podávejte s bramborovou kaší, ochucenou nasekanou bazalkou a přelitou výpekem ze sekané.