Sekaná s vajíčkem a bazalkovou bramborovou kaší


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Ochutnejte klasiku trochu jinak! Domácí sekaná z mletého masa plněná vejci na talíři nejen skvěle vypadá, ale také výborně chutná. Když ji navíc doplníte bramborovou kaší s bazalkou, získáte výborný jarní oběd pro celou rodinu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na sekanou
  • 800 g
    Mělněné maso směs
  • 200 g
    Celozrnný toustový chléb
  • 200 ml
    Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
  • 3 ks
    Vejce M10 podestýlka
  • 1 snítka
    Tymián
  • 3 stroužky
    Česnek balený
  • Sůl
  • Pepř
  • 30 g
    Ovesné vločky
  • 50 ml
    Balená pitná voda perlivá
  • 3 ks
    vařená vejce
  • 1 lžička
    Kmín

Na kaši
  • 800 g
    Brambory C
  • 50 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 100 ml
    Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
  • Sůl
  • Čerstvá bazalka

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP SEKANÁ

    Toustový chléb nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem tak, aby hezky nasákl. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mělněného masa přidejte syrová slepičí vejce, namočený chléb, tymián, prolisovaný česnek, sůl, pepř a nahrubo namleté ovesné vločky. 
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Přilijte perlivou vodu a vše hezky spojte. Do hotové směsi pak zhruba doprostřed vložte vejce uvařená natvrdo a vytvarujte šišku. Na povrchu by měla být sekaná hladká, uhladit ji můžete namočenými dlaněmi. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Posypte kmínem, podlijte trochou vody a pečte v troubě na 170 °C přibližně 50 minut. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP BRAMBOROVÁ KAŠE

    Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Přidejte máslo, mléko, sůl a rozmixujte do hladké a jemné kaše. 
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Sekanou podávejte s bramborovou kaší, ochucenou nasekanou bazalkou a přelitou výpekem ze sekané.