Salát s quinoou, batáty a avokádem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Vegetarián
  • Saláty
Myslíte si, že salát nemůže zastat hlavní jídlo? Náš nový videorecept váš přesvědčí o opaku. Spojení quinoy, batátu a zdravého avokáda funguje skvěle a díky porci semínek je salát zase o trochu výživnější.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks (menší)
Batát
0.5 hrnku
Quinoa
1 hrnek
Zeleninový vývar
1 hrst
Špenát
1 hrst
Polníček
0.5 ks
Avokádo
Dýňová semínka
Lněné semínko
Extra panenský olivový olej
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Zálivka
150 ml
Extra panenský olivový olej
3 lžíce
Bílý vinný ocet
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Tymián

Příprava

1
Menší batát nakrájejte na drobné kostičky, dejte je do pekáčku (vymazaný olejem), zakápněte olejem, osolte a opepřete.
2
Dobře je promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C doměkka (cca 10 minut).
3
Mezitím si připravte quinou. Na 5 minut ji namočte do studené vody, poté ji slijte a vařte ve vývaru (dle potřeby dochuceného solí) podle návodu – cca 15 minut a poté nechte dojít pod pokličkou, aby se vstřebala veškerá tekutina.
4
Nyní si připravte zálivku. Do misky nalijte nejprve vinný ocet, přidejte trochu soli, pepře a tymiánu.
5
Vše dobře promíchejte. Jakmile je hotovo, postupně a pomalu zašlehávejte olej, vznikne vám hustá zálivka.
6
Osušený špenát a polníček dejte do misky, zalijte zálivkou a opatrně promíchejte, aby se lístky krásně obalily.
7
Poté přisypte uvařenou quinou, avokádo nakrájené na kostičky, upečený batát a znovu lehce promíchejte.
8
Na závěr zasypte dýňovými a lněnými semínky.